Papryka nadziewana ziemniakami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

164

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

5 dekagramów

2 sztuki

2 sztuki

70 dekagramów

4 łyżki

3 łyżki

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki zmiel, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

Krok 2

Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryk zetnij wierzch i dokładnie oczyść wewnątrz.

Krok 3

Pora pokrój w krążki, a boczek w kostkę. Podsmaż na maśle*.

Krok 4

Wymieszaj ze słonecznikiem, ziemniakami i około 0.6 sera, przypraw.

Krok 5

Farszem napełnij papryki, przykryj wierzchami, wstaw do głębokiej blachy, wlej bulion i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

Posyp pozostałym serem i piecz jeszcze przez 15 minut. Posyp natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka nadziewana ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka nadziewana ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka nadziewana ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka nadziewana ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka nadziewana ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka nadziewana ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka nadziewana ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej