
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
5 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
70 dekagramów
4 łyżki
3 łyżki
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zmiel, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
Krok 2
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryk zetnij wierzch i dokładnie oczyść wewnątrz.
Krok 3
Pora pokrój w krążki, a boczek w kostkę. Podsmaż na maśle*.
Krok 4
Wymieszaj ze słonecznikiem, ziemniakami i około 0.6 sera, przypraw.
Krok 5
Farszem napełnij papryki, przykryj wierzchami, wstaw do głębokiej blachy, wlej bulion i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
Posyp pozostałym serem i piecz jeszcze przez 15 minut. Posyp natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej