
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
5 dekagramów
2 sztuki
2 sztuki
70 dekagramów
4 łyżki
3 łyżki
15 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki zmiel, a pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
Krok 2
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryk zetnij wierzch i dokładnie oczyść wewnątrz.
Krok 3
Pora pokrój w krążki, a boczek w kostkę. Podsmaż na maśle*.
Krok 4
Wymieszaj ze słonecznikiem, ziemniakami i około 0.6 sera, przypraw.
Krok 5
Farszem napełnij papryki, przykryj wierzchami, wstaw do głębokiej blachy, wlej bulion i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
Posyp pozostałym serem i piecz jeszcze przez 15 minut. Posyp natką pietruszki. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej