Składniki
500 gramów
500 gramów
200 gramów
1 sztuka
1.5 litra
1 pęczek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Płuczemy i wkładamy do garnka.
Krok 2
Dodajemy czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki oraz obraną i pokrojoną w kawałki marchew.
Krok 3
Zalewamy bulionem, solimy i gotujemy około 40 minut, do zmięknięcia warzyw.
Krok 4
Rozgniatamy je widelcem lub przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku.
Krok 5
Przed podaniem zabielamy śmietaną i posypujemy pietruszką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej