Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

8

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 szczypty

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurę umyłam, przekroiłam na pół, jedną część zamroziłam z drugiej postanowiłam zrobić rosół. Połówkę musiałam jeszcze podzielić na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami wody, dodać 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżeczki soli i zagotować .

Krok 2

Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane warzywa - czyli 3 marchewki, 2 małe pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będziemy gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać 1 bulionetkę drobiową,ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem (u mnie został z sałatki makaron w kształcie ryżu) i natką pietruszki. Jak dla kogoś rosół jest za tłusty można zebrać oczka tłuszczu.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Dabi

    Dabi , 20.01.2024

    Dziekuję bardzo. Tak zrobię. Pozdrawiam serdecznie. Dabi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rosół z pieczarkami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej