Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

8

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 szczypty

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurę umyłam, przekroiłam na pół, jedną część zamroziłam z drugiej postanowiłam zrobić rosół. Połówkę musiałam jeszcze podzielić na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami wody, dodać 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżeczki soli i zagotować .

Krok 2

Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane warzywa - czyli 3 marchewki, 2 małe pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będziemy gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać 1 bulionetkę drobiową,ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem (u mnie został z sałatki makaron w kształcie ryżu) i natką pietruszki. Jak dla kogoś rosół jest za tłusty można zebrać oczka tłuszczu.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Dabi

    Dabi , 20.01.2024

    Dziekuję bardzo. Tak zrobię. Pozdrawiam serdecznie. Dabi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej