Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

7

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 szczypty

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurę umyłam, przekroiłam na pół, jedną część zamroziłam z drugiej postanowiłam zrobić rosół. Połówkę musiałam jeszcze podzielić na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami wody, dodać 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżeczki soli i zagotować .

Krok 2

Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane warzywa - czyli 3 marchewki, 2 małe pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będziemy gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać 1 bulionetkę drobiową,ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem (u mnie został z sałatki makaron w kształcie ryżu) i natką pietruszki. Jak dla kogoś rosół jest za tłusty można zebrać oczka tłuszczu.

straga.pl Straga

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Dabi

    Dabi , 20.01.2024

    Dziekuję bardzo. Tak zrobię. Pozdrawiam serdecznie. Dabi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rosół z kury gotowany babci sposobem z łyżeczką cukru - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej