
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędzone Żeberka zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
Krok 2
Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Marchew, pietruszka, seler, por. Gotujemy na małym ogniu około godziny jak bulion.
Krok 3
Dodajemy pokrojone namoczone i ugotowane wcześniej suszone grzyby. Można dodać też wodę, w której się moczyły.
Krok 4
Obsmażamy cienko pokrojoną cebulę i dodajemy do garnka.
Krok 5
Obsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy do garnka.
Krok 6
Dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Można dodać też innej kiełbasy lub parę rodzajów według gustu.
Krok 7
Dodajemy zakwas.
Krok 8
Wyciągamy żeberka i kroimy na małe części. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone ugotowane jajka. Przyprawiamy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej