Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i boczkiem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żurek na zakwasie

Autor: Paweł Grzyb

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzone Żeberka zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.

Krok 2

Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Marchew, pietruszka, seler, por. Gotujemy na małym ogniu około godziny jak bulion.

Krok 3

Dodajemy pokrojone namoczone i ugotowane wcześniej suszone grzyby. Można dodać też wodę, w której się moczyły.

Krok 4

Obsmażamy cienko pokrojoną cebulę i dodajemy do garnka.

Krok 5

Obsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy do garnka.

Krok 6

Dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Można dodać też innej kiełbasy lub parę rodzajów według gustu.

Krok 7

Dodajemy zakwas.

Krok 8

Wyciągamy żeberka i kroimy na małe części. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone ugotowane jajka. Przyprawiamy.

Paweł Grzyb

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej