
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędzone Żeberka zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
Krok 2
Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Marchew, pietruszka, seler, por. Gotujemy na małym ogniu około godziny jak bulion.
Krok 3
Dodajemy pokrojone namoczone i ugotowane wcześniej suszone grzyby. Można dodać też wodę, w której się moczyły.
Krok 4
Obsmażamy cienko pokrojoną cebulę i dodajemy do garnka.
Krok 5
Obsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy do garnka.
Krok 6
Dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Można dodać też innej kiełbasy lub parę rodzajów według gustu.
Krok 7
Dodajemy zakwas.
Krok 8
Wyciągamy żeberka i kroimy na małe części. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone ugotowane jajka. Przyprawiamy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej