Żurek na zakwasie

Autor: Paweł Grzyb

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzone Żeberka zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.

Krok 2

Dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Marchew, pietruszka, seler, por. Gotujemy na małym ogniu około godziny jak bulion.

Krok 3

Dodajemy pokrojone namoczone i ugotowane wcześniej suszone grzyby. Można dodać też wodę, w której się moczyły.

Krok 4

Obsmażamy cienko pokrojoną cebulę i dodajemy do garnka.

Krok 5

Obsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy do garnka.

Krok 6

Dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Można dodać też innej kiełbasy lub parę rodzajów według gustu.

Krok 7

Dodajemy zakwas.

Krok 8

Wyciągamy żeberka i kroimy na małe części. Mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojone ugotowane jajka. Przyprawiamy.

Paweł Grzyb

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żurek na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej