Makaron sojowy z kurczakiem, duszoną cukinią i pomidorami
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
400 gramów
70 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy gyrosem i odstawiamy do lodówki. Cukinie przecinamy na pół, wycinamy środek, znowu przecinamy na pół i kroimy w paski/kostkę o szerokości ok 1 cm. Dusimy ją delikatnie na maśle( musi być dalej twarda) i dosypujemy do niej resztę gyrosa.
Krok 2
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cukinii. Piersi smażymy na oddzielnej patelni i dodajemy do cukinii. Delikatnie mieszamy.
Krok 3
Makaron sojowy sporządzamy tak jak jest na opakowaniu i również dodajemy do potrawy. Ważne jest, aby potrawę od razu podać, a nie podgrzewać co chwilkę, żeby cukinia nie zrobiła się za miękka i się nie rozpadała.
Krok 4
Dobrym dodatkiem do tego jest sos czosnkowy, najlepiej własnej roboty. Składniki: - 1 opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 3 ząbki czosnku - pieprz mielony Sposób przygotowania: Jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek i pieprz (do smaku) mieszamy razem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej

































