Makaron sojowy z kurczakiem, duszoną cukinią i pomidorami
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
400 gramów
70 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy gyrosem i odstawiamy do lodówki. Cukinie przecinamy na pół, wycinamy środek, znowu przecinamy na pół i kroimy w paski/kostkę o szerokości ok 1 cm. Dusimy ją delikatnie na maśle( musi być dalej twarda) i dosypujemy do niej resztę gyrosa.
Krok 2
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cukinii. Piersi smażymy na oddzielnej patelni i dodajemy do cukinii. Delikatnie mieszamy.
Krok 3
Makaron sojowy sporządzamy tak jak jest na opakowaniu i również dodajemy do potrawy. Ważne jest, aby potrawę od razu podać, a nie podgrzewać co chwilkę, żeby cukinia nie zrobiła się za miękka i się nie rozpadała.
Krok 4
Dobrym dodatkiem do tego jest sos czosnkowy, najlepiej własnej roboty. Składniki: - 1 opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 3 ząbki czosnku - pieprz mielony Sposób przygotowania: Jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek i pieprz (do smaku) mieszamy razem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej