Makaron sojowy z kurczakiem, duszoną cukinią i pomidorami
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
400 gramów
70 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy gyrosem i odstawiamy do lodówki. Cukinie przecinamy na pół, wycinamy środek, znowu przecinamy na pół i kroimy w paski/kostkę o szerokości ok 1 cm. Dusimy ją delikatnie na maśle( musi być dalej twarda) i dosypujemy do niej resztę gyrosa.
Krok 2
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cukinii. Piersi smażymy na oddzielnej patelni i dodajemy do cukinii. Delikatnie mieszamy.
Krok 3
Makaron sojowy sporządzamy tak jak jest na opakowaniu i również dodajemy do potrawy. Ważne jest, aby potrawę od razu podać, a nie podgrzewać co chwilkę, żeby cukinia nie zrobiła się za miękka i się nie rozpadała.
Krok 4
Dobrym dodatkiem do tego jest sos czosnkowy, najlepiej własnej roboty. Składniki: - 1 opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 3 ząbki czosnku - pieprz mielony Sposób przygotowania: Jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek i pieprz (do smaku) mieszamy razem. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej