Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
10 sztuk
1 sztuka
150 gramów
10 sztuk
2 sztuki
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szklankę wody zagotuj i rozprowadź w niej Rosół wołowy Knorr.
Krok 2
Słoninę, boczek i cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż słoninę, dodaj do niej cebulę i boczek. Po przesmażeniu przełóż do rondla.
Krok 3
Dodaj pokrojone ziemniaki, suszone śliwki bez pestek, bulion i listek laurowy. Dopraw pieprzem, duś do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej