Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 sztuka

150 gramów

10 sztuk

2 sztuki

50 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szklankę wody zagotuj i rozprowadź w niej Rosół wołowy Knorr.

Krok 2

Słoninę, boczek i cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż słoninę, dodaj do niej cebulę i boczek. Po przesmażeniu przełóż do rondla.

Krok 3

Dodaj pokrojone ziemniaki, suszone śliwki bez pestek, bulion i listek laurowy. Dopraw pieprzem, duś do miękkości na małym ogniu pod przykryciem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone ziemniaki z boczkiem wędzonym i suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Tarta z salami i serem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej