Pstrąg z porami w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z porami w śmietanie

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

Krok 2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kebabki z ogórkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej