Pstrąg z porami w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pstrąg z porami w śmietanie

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

No i właśnie - miałem ochotę na lina, ale w sklepie akurat nie było. Za to patrzę – jest bardzo ładny pstrąg. No to kupiłem, wykroiłem filety i zrobiłem PSTRĄGA Z PORAMI W ŚMIETANIE. Też pyszny, bardzo delikatny. Polecam z zimniutkim białym winem.

Krok 2

Pory przełóż do rondelka, wlej śmietanę, duś 15 minut na małym ogniu. Gdy pory zrobią się miękkie, a sos zgęstnieje, wlej wino, zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj minutę, przypraw do smaku. Filety posól i popieprz, przetnij ukośnie na połówki, lekko ponacinaj skórkę. Na patelni rozgrzej margarynę z oliwą, włóż filety (skórką do góry). Gdy ryby zrumienią się od strony mięsa, odwróć je i podsmaż skórkę. W czasie smażenia delikatnie poruszaj patelnią, wtedy filety nie będą przywierać. Skrop sokiem z cytryny - uwaga, bo pryska! - i w ostatniej chwili posyp natką. Podawaj na porach i ziemniakach w śmietanie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pstrąg z porami w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kanapka z salami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej