Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim
łatwe
86 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
150 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety z dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą, odstawić.
Krok 2
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić 3/4 opakowania szpinaku i poddusić przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze razem przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Krok 3
Ciasto francuskie podzielić na połowę. Na jednej połowie położyć na środku kilka świeżych listków szpianku. Na to położyć filet z dorsza i obłożyć go szpiankiem. Przykryć ciastem i zakleić dokładnie ze wszystkich stron. Na drugi kawałek ciasta położyć uduszony szpinak, na niego dorsza i przykryć szpiankiem. Owinąć dokładnie ciastem i zakleić.
Krok 4
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Obie rolady posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut, aż rolady będą złote. (Ja piekłam na termoobiegu). Podawać gorące z sałatką.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej