Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

5

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

111 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą, odstawić.

Krok 2

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić 3/4 opakowania szpinaku i poddusić przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze razem przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Krok 3

Ciasto francuskie podzielić na połowę. Na jednej połowie położyć na środku kilka świeżych listków szpianku. Na to położyć filet z dorsza i obłożyć go szpiankiem. Przykryć ciastem i zakleić dokładnie ze wszystkich stron. Na drugi kawałek ciasta położyć uduszony szpinak, na niego dorsza i przykryć szpiankiem. Owinąć dokładnie ciastem i zakleić.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Obie rolady posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut, aż rolady będą złote. (Ja piekłam na termoobiegu). Podawać gorące z sałatką.

Angie

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej