Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl

Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

3

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą, odstawić.

Krok 2

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić 3/4 opakowania szpinaku i poddusić przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze razem przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Krok 3

Ciasto francuskie podzielić na połowę. Na jednej połowie położyć na środku kilka świeżych listków szpianku. Na to położyć filet z dorsza i obłożyć go szpiankiem. Przykryć ciastem i zakleić dokładnie ze wszystkich stron. Na drugi kawałek ciasta położyć uduszony szpinak, na niego dorsza i przykryć szpiankiem. Owinąć dokładnie ciastem i zakleić.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Obie rolady posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut, aż rolady będą złote. (Ja piekłam na termoobiegu). Podawać gorące z sałatką.

Angie

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Quesadillas - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej