Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim

Autor: Angie

ratingratingratingratingrating

3

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą, odstawić.

Krok 2

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić 3/4 opakowania szpinaku i poddusić przez kilka minut. Dodać sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszać i poddusić jeszcze razem przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Krok 3

Ciasto francuskie podzielić na połowę. Na jednej połowie położyć na środku kilka świeżych listków szpianku. Na to położyć filet z dorsza i obłożyć go szpiankiem. Przykryć ciastem i zakleić dokładnie ze wszystkich stron. Na drugi kawałek ciasta położyć uduszony szpinak, na niego dorsza i przykryć szpiankiem. Owinąć dokładnie ciastem i zakleić.

Krok 4

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Obie rolady posmarować roztrzepanym jajem i wstawić do piekarnika na około 25-30 minut, aż rolady będą złote. (Ja piekłam na termoobiegu). Podawać gorące z sałatką.

Angie

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dorsz ze szpinakiem w cieście francuskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Udka pieczone z ryżem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej