
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
null
250 mililitrów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój na steki, przypraw Knorr Przyprawą do mięsa. Obsmaż steki z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz pod przykryciem 20 min w temp. 180 C°.
Krok 2
W tym czasie oczyść i pokrój rydze w większe kawałki, cebulę, czosnek i rozmaryn posiekaj.
Krok 3
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na pół księżyce, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, podlej olejem i piecz w temp. 160C° ok 20 min, aż zmiękną.
Krok 4
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj rydze i smaż, aż grzyby nabiorą rumianego koloru, podlej śmietaną i duś 5 minut.
Krok 5
Gdy mięso skończy się piec, zalej je sosem, wstaw do piekarnika rozgrzanego 160 C° i piecz, aż zmięknie. Podawaj steki polane sosem z pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej