
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
600 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
null
250 mililitrów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szynkę pokrój na steki, przypraw Knorr Przyprawą do mięsa. Obsmaż steki z obu stron i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz pod przykryciem 20 min w temp. 180 C°.
Krok 2
W tym czasie oczyść i pokrój rydze w większe kawałki, cebulę, czosnek i rozmaryn posiekaj.
Krok 3
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój na pół księżyce, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem, podlej olejem i piecz w temp. 160C° ok 20 min, aż zmiękną.
Krok 4
Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj rydze i smaż, aż grzyby nabiorą rumianego koloru, podlej śmietaną i duś 5 minut.
Krok 5
Gdy mięso skończy się piec, zalej je sosem, wstaw do piekarnika rozgrzanego 160 C° i piecz, aż zmięknie. Podawaj steki polane sosem z pieczonymi ziemniakami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej