Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym
łatwe
25 osób zapisało

Składniki
2 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
60 gramów
2 łyżki
3 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
1 kilogram
300 gramów
2 łyżeczki
180 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia ułożyć w naczyniu żaroodporny, posypać przyprawami. Upiec w piekarniku w temperaturze 200C (termoobieg ok.30min.)
Krok 2
Sos: Rozpuścić masło, dodać brzoskwinie i musztardę- zagotować. Zmiksować.
Krok 3
Ziemniaki zmielić, połączyć z mąką i kaszą. Dodać jajko i sól - wyroić ciasto na kopytka.Na obficie posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 2-3 wałeczki, pokroić na ukośnie kawałki o długości ok. 2cm. Gotować we wrzątku 3-4min. od momentu wypłynięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej