Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
2 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
60 gramów
2 łyżki
3 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
1 kilogram
300 gramów
2 łyżeczki
180 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia ułożyć w naczyniu żaroodporny, posypać przyprawami. Upiec w piekarniku w temperaturze 200C (termoobieg ok.30min.)
Krok 2
Sos: Rozpuścić masło, dodać brzoskwinie i musztardę- zagotować. Zmiksować.
Krok 3
Ziemniaki zmielić, połączyć z mąką i kaszą. Dodać jajko i sól - wyroić ciasto na kopytka.Na obficie posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 2-3 wałeczki, pokroić na ukośnie kawałki o długości ok. 2cm. Gotować we wrzątku 3-4min. od momentu wypłynięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej