Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
2 szczypty
1 sztuka
1 łyżeczka
60 gramów
2 łyżki
3 łyżeczki
2 łyżki
4 sztuki
1 kilogram
300 gramów
2 łyżeczki
180 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Podudzia ułożyć w naczyniu żaroodporny, posypać przyprawami. Upiec w piekarniku w temperaturze 200C (termoobieg ok.30min.)
Krok 2
Sos: Rozpuścić masło, dodać brzoskwinie i musztardę- zagotować. Zmiksować.
Krok 3
Ziemniaki zmielić, połączyć z mąką i kaszą. Dodać jajko i sól - wyroić ciasto na kopytka.Na obficie posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 2-3 wałeczki, pokroić na ukośnie kawałki o długości ok. 2cm. Gotować we wrzątku 3-4min. od momentu wypłynięcia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej