Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

2

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szczypty

1 sztuka

1 łyżeczka

60 gramów

2 łyżki

3 łyżeczki

2 łyżki

4 sztuki

1 kilogram

300 gramów

2 łyżeczki

180 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia ułożyć w naczyniu żaroodporny, posypać przyprawami. Upiec w piekarniku w temperaturze 200C (termoobieg ok.30min.)

Krok 2

Sos: Rozpuścić masło, dodać brzoskwinie i musztardę- zagotować. Zmiksować.

Krok 3

Ziemniaki zmielić, połączyć z mąką i kaszą. Dodać jajko i sól - wyroić ciasto na kopytka.Na obficie posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 2-3 wałeczki, pokroić na ukośnie kawałki o długości ok. 2cm. Gotować we wrzątku 3-4min. od momentu wypłynięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej