Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

2

13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 szczypty

3 łyżeczki

2 łyżeczki

300 gramów

2 łyżki

1 kilogram

180 gramów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podudzia ułożyć w naczyniu żaroodporny, posypać przyprawami. Upiec w piekarniku w temperaturze 200C (termoobieg ok.30min.)

Krok 2

Sos: Rozpuścić masło, dodać brzoskwinie i musztardę- zagotować. Zmiksować.

Krok 3

Ziemniaki zmielić, połączyć z mąką i kaszą. Dodać jajko i sól - wyroić ciasto na kopytka.Na obficie posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta 2-3 wałeczki, pokroić na ukośnie kawałki o długości ok. 2cm. Gotować we wrzątku 3-4min. od momentu wypłynięcia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej