Cannelloni z tuńczykiem i ricottą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cannelloni z tuńczykiem i ricottą

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

3 sztuki

400 gramów

4 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka mocno odciskamy z zalewy i łączymy z serem, przeciśniętym czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką, rozkruszonymi kosteczkami (pietruszka i czosnek) solimy i pieprzymy do smaku.

Krok 2

Powstałą masą nadziewamy rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Śmietankę łączymy ze startym na dużych oczkach serem i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem zalewamy makaron.

Krok 4

Cannelloni wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (tylko ostatnie 15 minut bez przykrycia alby ser nie spiekł się zbyt mocno a makaron nie wysechł).

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej