Cannelloni z tuńczykiem i ricottą

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

3 sztuki

400 gramów

4 sztuki

1 sztuka

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka mocno odciskamy z zalewy i łączymy z serem, przeciśniętym czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką, rozkruszonymi kosteczkami (pietruszka i czosnek) solimy i pieprzymy do smaku.

Krok 2

Powstałą masą nadziewamy rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Śmietankę łączymy ze startym na dużych oczkach serem i doprawiamy do smaku. Powstałym sosem zalewamy makaron.

Krok 4

Cannelloni wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 minut (tylko ostatnie 15 minut bez przykrycia alby ser nie spiekł się zbyt mocno a makaron nie wysechł).

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cannelloni z tuńczykiem i ricottą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej