
Składniki
6 łyżek
0.5 sztuki
100 gramów
1 opakowanie
400 gramów
1 sztuka
0.25 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 sztuka
60 gramów
100 mililitrów
50 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Krewetki zamarynuj czosnkiem, chili, częścią oliwy, kolendrą i odstaw na 2 h do lodówki.

Krok 2
W garnku przesmaż na oliwie cebulę. Dodaj saszetkę Kaszotto Meksykańskie, pomidory z puszki i zalej ok. 250 ml wody i gotuj ok. 15 minut.

Krok 3
Przesmaż krewetki na oliwie z cukinią, papryką i oliwkami. Podlej winem i odparuj.

Krok 4
Dodaj przygotowane wcześniej kaszotto i wymieszaj. Podawaj posypane avocado, świeżą kolendrą i cząstkami limonki.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krewetki z kaszottem meksykańskim
Jeszcze kilka lat temu owoce morza kojarzyły się z tym, co egotyczne i odległe. Obecnie coraz częściej trafiają na stoły Polaków, zyskując przy tym uznanie i sympatię. Bez wątpienia niekwestionowanym liderem są krewetki, które zachęcają smakiem i przyzwoitą ceną. Jeśli szukasz dania, które w pełni odda smak tych owoców morza, to sięgnij po przepis na krewetki z kaszotto meksykańskim. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów krewetek. Tygrysie, koktajlowe, a może białe? Jakie są Twoje ulubione?
Na jaką okazję?
Spodziewasz się gości? A może organizujesz kolację dla swojej drugiej połówki? Krewetki z kaszotto meksykańskim to z pewnością danie popisowe!
Czy wiesz, że?
Istnieje ponad 2500 rodzajów krewetek, jednak nie każda z nich nadaje się do spożycia.
Dla urozmaicenia:
Krewetki podawaj posypane awokado, świeżą kolendrą i cząstkami limonki.