Pieczona karkówka z ziołowym chrustem
łatwe
110 osób zapisało

Składniki
800 gramów
2 łyżki
2 łyżki
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso osusz i posyp przyprawą Knorr. Zioła i czosnek posiekaj drobno.

Krok 2
Kromki pieczywa okrój ze skórek, włóż do blendera i zmiksuj na sypko, dodając zioła.

Krok 3
Zmiksowane pieczywo przesyp do miski, a następnie połącz z margaryną oraz musztardami.

Krok 4
Całość dokładnie wyrób. Powstałą masę rozprowadź po wierzchu mięsa i starannie dociśnij.

Krok 5
Tak przygotowane mięso włóż do woreczka do pieczenia i nakłuj go w kilku miejscach.

Krok 6
Mięso włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. 10 minut przed końcem czasu woreczek rozetnij ostrożnie i dopiecz mięso, aby jego wierzch zrumienił się i był chrupki. Upieczoną karkówkę krój w grube plastry.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z ziołowym chrustem
Soczyste mięso połączone z ziołową chrupiącą skórką będzie doskonałą propozycją na obiad, zwłaszcza dla osób lubiących karkówkę. Jeśli należysz do jej miłośników, przygotuj to smaczne danie na najbliższą okazję. Na początek oczyść mięso, natrzyj je przyprawami i odstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotuj posypkę – potrzebne Ci będą do tego posiekane zioła i czosnek. Zmiksuj je z pieczywem tostowym, połącz z margaryną oraz musztardą i posmaruj powstałą pastą mięso. Zawiń je w woreczek do pieczenia, nakłuj i włóż do rozgrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia przetnij woreczek – dzięki temu wierzchnia warstwa nieco się przyrumieni. Pieczona karkówka z ziołowym chrustem będzie wyśmienita, jeśli podasz ją z pieczonymi ziemniakami, koniecznie polanymi sosem czosnkowym. Serwuj ją także z grillowanymi warzywami. W wersji obiadowej dołącz do karkówki purée ziemniaczane lub z zielonego groszku. Dołącz do potrawy również sałatkę z kapusty pekińskiej, pomidorów i kukurydzy. Jeśli szukasz inspiracji na podanie karkówki w nieco inny niż zazwyczaj sposób, sprawdź nasz przepis.