Pieczona karkówka z ziołowym chrustem
łatwe
111 osób zapisało

Składniki
800 gramów
2 łyżki
2 łyżki
5 sztuk
1 sztuka
1 łyżka
1 pęczek
2 łyżki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso osusz i posyp przyprawą Knorr. Zioła i czosnek posiekaj drobno.

Krok 2
Kromki pieczywa okrój ze skórek, włóż do blendera i zmiksuj na sypko, dodając zioła.

Krok 3
Zmiksowane pieczywo przesyp do miski, a następnie połącz z margaryną oraz musztardami.

Krok 4
Całość dokładnie wyrób. Powstałą masę rozprowadź po wierzchu mięsa i starannie dociśnij.

Krok 5
Tak przygotowane mięso włóż do woreczka do pieczenia i nakłuj go w kilku miejscach.

Krok 6
Mięso włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 55 minut. 10 minut przed końcem czasu woreczek rozetnij ostrożnie i dopiecz mięso, aby jego wierzch zrumienił się i był chrupki. Upieczoną karkówkę krój w grube plastry.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczona karkówka z ziołowym chrustem
Soczyste mięso połączone z ziołową chrupiącą skórką będzie doskonałą propozycją na obiad, zwłaszcza dla osób lubiących karkówkę. Jeśli należysz do jej miłośników, przygotuj to smaczne danie na najbliższą okazję. Na początek oczyść mięso, natrzyj je przyprawami i odstaw na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotuj posypkę – potrzebne Ci będą do tego posiekane zioła i czosnek. Zmiksuj je z pieczywem tostowym, połącz z margaryną oraz musztardą i posmaruj powstałą pastą mięso. Zawiń je w woreczek do pieczenia, nakłuj i włóż do rozgrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia przetnij woreczek – dzięki temu wierzchnia warstwa nieco się przyrumieni. Pieczona karkówka z ziołowym chrustem będzie wyśmienita, jeśli podasz ją z pieczonymi ziemniakami, koniecznie polanymi sosem czosnkowym. Serwuj ją także z grillowanymi warzywami. W wersji obiadowej dołącz do karkówki purée ziemniaczane lub z zielonego groszku. Dołącz do potrawy również sałatkę z kapusty pekińskiej, pomidorów i kukurydzy. Jeśli szukasz inspiracji na podanie karkówki w nieco inny niż zazwyczaj sposób, sprawdź nasz przepis.