Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

110 osób wydrukowało

Pobierz pdf

618 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

0.75 szklanki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

7 łyżek

5 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, mleko, wodę, jaja, oregano, bazylię oraz olej i szczyptę soli połącz w misce i dokładnie wymieszaj tak, aby powstało jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Ketchup wymieszaj z koncentratem pomidorowym i posiekanym czosnkiem.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę, pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone składniki, dodaj kukurydzę, dodaj połowę sosu, wymieszaj i dopraw do smaku.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach – odłóż 2 łyżki na bok, a resztę wymieszaj z wystudzonym farszem.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, a następnie zwiń je w koperty jak tradycyjne krokiety.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 5

Krok 6

Wierzch krokietów posmaruj odrobiną sosu, posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut. Po tym czasie naleśniki wyjmij na talerz, udekoruj listkami bazylii i podawaj.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli Twoja dieta nie pozwala na użycie mąki pszennej, użyj śmiało innego rodzaju mąki, np. gryczanej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarelląZapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą

Z czego najbardziej słyną naleśniki? Prawdopodobnie z tego, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że ten mit jest wyjątkowo łatwy do obalenia! Naleśnikowy obiad dla 4 osób można przygotować w zaledwie 35 minut – mamy na to sprawdzony sposób! Co powiesz na zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą?

Dla kogo?

Naleśniki z dżemem albo twarogiem to dla wielu smaki dzieciństwa. Najwyższa pora, by wprowadzić nową tradycję, bo wytrawne, zapiekane naleśniki mogą pochwalić się ogromną różnorodnością w każdym kęsie.

Na jaką okazję?

Składniki pochodzące z Hiszpanii i Włoch wprowadzą biesiadników w luźny, śródziemnomorski klimat. Pikantna kiełbasa chorizo rozgrzeje podniebienia w najmroźniejsze dni!

Czy wiesz, że?

Za czerwony kolor i intensywny smak kiełbasy chorizo odpowiada wędzona papryka o nazwie pimentón de la Vera.

Dla urozmaicenia:

Pokoloruj swoje naleśniki! Do ciasta dodaj koncentrat pomidorowy i szczyptę słodkiej papryki, by uzyskać czerwoną barwę. Żółtą otrzymasz dzięki curry i kurkumie, a zieloną za sprawą szpinaku.