Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą
łatwe
382 osoby zapisały
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
0.75 szklanki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
7 łyżek
5 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, mleko, wodę, jaja, oregano, bazylię oraz olej i szczyptę soli połącz w misce i dokładnie wymieszaj tak, aby powstało jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.
Krok 2
Sos Hellmann’s wymieszaj z koncentratem pomidorowym i posiekanym czosnkiem.
Krok 3
Kiełbasę, pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone składniki, dodaj kukurydzę, dodaj połowę sosu, wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 4
Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach – odłóż 2 łyżki na bok, a resztę wymieszaj z wystudzonym farszem.
Krok 5
Przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, a następnie zwiń je w koperty jak tradycyjne krokiety.
Krok 6
Wierzch krokietów posmaruj odrobiną sosu, posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut. Po tym czasie naleśniki wyjmij na talerz, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Dobra rada:
Jeśli Twoja dieta nie pozwala na użycie mąki pszennej, użyj śmiało innego rodzaju mąki, np. gryczanej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą
Z czego najbardziej słyną naleśniki? Prawdopodobnie z tego, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że ten mit jest wyjątkowo łatwy do obalenia! Naleśnikowy obiad dla 4 osób można przygotować w zaledwie 35 minut – mamy na to sprawdzony sposób! Co powiesz na zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą?
Dla kogo?
Naleśniki z dżemem albo twarogiem to dla wielu smaki dzieciństwa. Najwyższa pora, by wprowadzić nową tradycję, bo wytrawne, zapiekane naleśniki mogą pochwalić się ogromną różnorodnością w każdym kęsie.
Na jaką okazję?
Składniki pochodzące z Hiszpanii i Włoch wprowadzą biesiadników w luźny, śródziemnomorski klimat. Pikantna kiełbasa chorizo rozgrzeje podniebienia w najmroźniejsze dni!
Czy wiesz, że?
Za czerwony kolor i intensywny smak kiełbasy chorizo odpowiada wędzona papryka o nazwie pimentón de la Vera.
Dla urozmaicenia:
Pokoloruj swoje naleśniki! Do ciasta dodaj koncentrat pomidorowy i szczyptę słodkiej papryki, by uzyskać czerwoną barwę. Żółtą otrzymasz dzięki curry i kurkumie, a zieloną za sprawą szpinaku.