Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą
łatwe
365 osób zapisało
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
0.75 szklanki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
4 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
7 łyżek
5 listki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, mleko, wodę, jaja, oregano, bazylię oraz olej i szczyptę soli połącz w misce i dokładnie wymieszaj tak, aby powstało jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.
Krok 2
Sos Hellmann’s wymieszaj z koncentratem pomidorowym i posiekanym czosnkiem.
Krok 3
Kiełbasę, pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone składniki, dodaj kukurydzę, dodaj połowę sosu, wymieszaj i dopraw do smaku.
Krok 4
Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach – odłóż 2 łyżki na bok, a resztę wymieszaj z wystudzonym farszem.
Krok 5
Przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, a następnie zwiń je w koperty jak tradycyjne krokiety.
Krok 6
Wierzch krokietów posmaruj odrobiną sosu, posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut. Po tym czasie naleśniki wyjmij na talerz, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Dobra rada:
Jeśli Twoja dieta nie pozwala na użycie mąki pszennej, użyj śmiało innego rodzaju mąki, np. gryczanej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą
Z czego najbardziej słyną naleśniki? Prawdopodobnie z tego, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że ten mit jest wyjątkowo łatwy do obalenia! Naleśnikowy obiad dla 4 osób można przygotować w zaledwie 35 minut – mamy na to sprawdzony sposób! Co powiesz na zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą?
Dla kogo?
Naleśniki z dżemem albo twarogiem to dla wielu smaki dzieciństwa. Najwyższa pora, by wprowadzić nową tradycję, bo wytrawne, zapiekane naleśniki mogą pochwalić się ogromną różnorodnością w każdym kęsie.
Na jaką okazję?
Składniki pochodzące z Hiszpanii i Włoch wprowadzą biesiadników w luźny, śródziemnomorski klimat. Pikantna kiełbasa chorizo rozgrzeje podniebienia w najmroźniejsze dni!
Czy wiesz, że?
Za czerwony kolor i intensywny smak kiełbasy chorizo odpowiada wędzona papryka o nazwie pimentón de la Vera.
Dla urozmaicenia:
Pokoloruj swoje naleśniki! Do ciasta dodaj koncentrat pomidorowy i szczyptę słodkiej papryki, by uzyskać czerwoną barwę. Żółtą otrzymasz dzięki curry i kurkumie, a zieloną za sprawą szpinaku.