Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

148 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

269 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 szklanka

0.75 szklanki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

7 łyżek

5 listki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, mleko, wodę, jaja, oregano, bazylię oraz olej i szczyptę soli połącz w misce i dokładnie wymieszaj tak, aby powstało jednolite ciasto. Na rozgrzanej patelni usmaż cienkie naleśniki.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Sos Hellmann’s wymieszaj z koncentratem pomidorowym i posiekanym czosnkiem.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Kiełbasę, pomidory oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż pokrojone składniki, dodaj kukurydzę, dodaj połowę sosu, wymieszaj i dopraw do smaku.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach – odłóż 2 łyżki na bok, a resztę wymieszaj z wystudzonym farszem.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 4

Krok 5

Przygotowany farsz nakładaj na naleśniki, a następnie zwiń je w koperty jak tradycyjne krokiety.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 5

Krok 6

Wierzch krokietów posmaruj odrobiną sosu, posyp serem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 minut. Po tym czasie naleśniki wyjmij na talerz, udekoruj listkami bazylii i podawaj.

Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli Twoja dieta nie pozwala na użycie mąki pszennej, użyj śmiało innego rodzaju mąki, np. gryczanej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarelląZapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą

Z czego najbardziej słyną naleśniki? Prawdopodobnie z tego, że ich przygotowanie jest czasochłonne. Okazuje się, że ten mit jest wyjątkowo łatwy do obalenia! Naleśnikowy obiad dla 4 osób można przygotować w zaledwie 35 minut – mamy na to sprawdzony sposób! Co powiesz na zapiekane naleśniki z kiełbasą chorizo i mozzarellą?

Dla kogo?

Naleśniki z dżemem albo twarogiem to dla wielu smaki dzieciństwa. Najwyższa pora, by wprowadzić nową tradycję, bo wytrawne, zapiekane naleśniki mogą pochwalić się ogromną różnorodnością w każdym kęsie.

Na jaką okazję?

Składniki pochodzące z Hiszpanii i Włoch wprowadzą biesiadników w luźny, śródziemnomorski klimat. Pikantna kiełbasa chorizo rozgrzeje podniebienia w najmroźniejsze dni!

Czy wiesz, że?

Za czerwony kolor i intensywny smak kiełbasy chorizo odpowiada wędzona papryka o nazwie pimentón de la Vera.

Dla urozmaicenia:

Pokoloruj swoje naleśniki! Do ciasta dodaj koncentrat pomidorowy i szczyptę słodkiej papryki, by uzyskać czerwoną barwę. Żółtą otrzymasz dzięki curry i kurkumie, a zieloną za sprawą szpinaku.