Kurki w śmietanie

Autor: Kuba Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 mililitrów

2 łyżki

500 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby badzo dokładnie płuczemy. Większe kroimy w kawałki.

Krok 2

Na patelni rozpuszczamy masło i duzimy na nim, pod przykryciem, grzyby przez około 15 minut.

Krok 3

W trakcie duszenia dodajemy rozkruszoną kostkę bulionową.

Krok 4

Lekko studzimy i mieszamy z zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurki w śmietanieKurki w śmietanie

Nie bez powodu inna nazwa kurek to pieprznik jadalny – delikatny pieprzowy posmak jest wyczuwalny w potrawach przygotowanych z tych grzybów. Mają one szereg różnych zastosowań kulinarnych, m.in. znakomicie pasują do kremowej zupy, jako farsz do kurczaka lub składnik sosu śmietanowego do makaronu. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób – wystarczy że pokroisz grzyby na większe kawałki i poddusisz przez około kwadrans w aromatycznym grzybowym bulionie. Kiedy kurki odpowiednio zmiękną, zalej je gęstą śmietaną i dokładnie wymieszaj, aby sos zyskał gładką, aksamitną konsystencję. Pamiętaj, by śmietaną zahartować przed połączeniem z bulionem, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że się nie zwarzy. W tym celu część gorącego wywaru wlej do kubka ze śmietaną i energicznie wymieszaj. Kurki w śmietanie będą wyśmienitym dodatkiem do wielu dań, np. do ryżu, makaronu, polędwiczek wieprzowych czy kurczaka. Przygotuj kurki według podanego przepisu, i napisz w komentarzu, z jakimi składnikami je skomponujesz.