Składniki
500 gramów
300 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby badzo dokładnie płuczemy. Większe kroimy w kawałki.
Krok 2
Na patelni rozpuszczamy masło i duzimy na nim, pod przykryciem, grzyby przez około 15 minut.
Krok 3
W trakcie duszenia dodajemy rozkruszoną kostkę bulionową.
Krok 4
Lekko studzimy i mieszamy z zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurki w śmietanie
Nie bez powodu inna nazwa kurek to pieprznik jadalny – delikatny pieprzowy posmak jest wyczuwalny w potrawach przygotowanych z tych grzybów. Mają one szereg różnych zastosowań kulinarnych, m.in. znakomicie pasują do kremowej zupy, jako farsz do kurczaka lub składnik sosu śmietanowego do makaronu. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób – wystarczy że pokroisz grzyby na większe kawałki i poddusisz przez około kwadrans w aromatycznym grzybowym bulionie. Kiedy kurki odpowiednio zmiękną, zalej je gęstą śmietaną i dokładnie wymieszaj, aby sos zyskał gładką, aksamitną konsystencję. Pamiętaj, by śmietaną zahartować przed połączeniem z bulionem, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że się nie zwarzy. W tym celu część gorącego wywaru wlej do kubka ze śmietaną i energicznie wymieszaj. Kurki w śmietanie będą wyśmienitym dodatkiem do wielu dań, np. do ryżu, makaronu, polędwiczek wieprzowych czy kurczaka. Przygotuj kurki według podanego przepisu, i napisz w komentarzu, z jakimi składnikami je skomponujesz.