
Składniki
500 gramów
300 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby badzo dokładnie płuczemy. Większe kroimy w kawałki.
Krok 2
Na patelni rozpuszczamy masło i duzimy na nim, pod przykryciem, grzyby przez około 15 minut.
Krok 3
W trakcie duszenia dodajemy rozkruszoną kostkę bulionową.
Krok 4
Lekko studzimy i mieszamy z zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurki w śmietanie
Nie bez powodu inna nazwa kurek to pieprznik jadalny – delikatny pieprzowy posmak jest wyczuwalny w potrawach przygotowanych z tych grzybów. Mają one szereg różnych zastosowań kulinarnych, m.in. znakomicie pasują do kremowej zupy, jako farsz do kurczaka lub składnik sosu śmietanowego do makaronu. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób – wystarczy że pokroisz grzyby na większe kawałki i poddusisz przez około kwadrans w aromatycznym grzybowym bulionie. Kiedy kurki odpowiednio zmiękną, zalej je gęstą śmietaną i dokładnie wymieszaj, aby sos zyskał gładką, aksamitną konsystencję. Pamiętaj, by śmietaną zahartować przed połączeniem z bulionem, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że się nie zwarzy. W tym celu część gorącego wywaru wlej do kubka ze śmietaną i energicznie wymieszaj. Kurki w śmietanie będą wyśmienitym dodatkiem do wielu dań, np. do ryżu, makaronu, polędwiczek wieprzowych czy kurczaka. Przygotuj kurki według podanego przepisu, i napisz w komentarzu, z jakimi składnikami je skomponujesz.