Kurki na maśle w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurki w śmietanie

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby badzo dokładnie płuczemy. Większe kroimy w kawałki.

Krok 2

Na patelni rozpuszczamy masło i duzimy na nim, pod przykryciem, grzyby przez około 15 minut.

Krok 3

W trakcie duszenia dodajemy rozkruszoną kostkę bulionową.

Krok 4

Lekko studzimy i mieszamy z zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurki w śmietanieKurki w śmietanie

Nie bez powodu inna nazwa kurek to pieprznik jadalny – delikatny pieprzowy posmak jest wyczuwalny w potrawach przygotowanych z tych grzybów. Mają one szereg różnych zastosowań kulinarnych, m.in. znakomicie pasują do kremowej zupy, jako farsz do kurczaka lub składnik sosu śmietanowego do makaronu. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób – wystarczy że pokroisz grzyby na większe kawałki i poddusisz przez około kwadrans w aromatycznym grzybowym bulionie. Kiedy kurki odpowiednio zmiękną, zalej je gęstą śmietaną i dokładnie wymieszaj, aby sos zyskał gładką, aksamitną konsystencję. Pamiętaj, by śmietaną zahartować przed połączeniem z bulionem, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że się nie zwarzy. W tym celu część gorącego wywaru wlej do kubka ze śmietaną i energicznie wymieszaj. Kurki w śmietanie będą wyśmienitym dodatkiem do wielu dań, np. do ryżu, makaronu, polędwiczek wieprzowych czy kurczaka. Przygotuj kurki według podanego przepisu, i napisz w komentarzu, z jakimi składnikami je skomponujesz.