Kurki na maśle w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurki w śmietanie

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby badzo dokładnie płuczemy. Większe kroimy w kawałki.

Krok 2

Na patelni rozpuszczamy masło i duzimy na nim, pod przykryciem, grzyby przez około 15 minut.

Krok 3

W trakcie duszenia dodajemy rozkruszoną kostkę bulionową.

Krok 4

Lekko studzimy i mieszamy z zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurki w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurki w śmietanieKurki w śmietanie

Nie bez powodu inna nazwa kurek to pieprznik jadalny – delikatny pieprzowy posmak jest wyczuwalny w potrawach przygotowanych z tych grzybów. Mają one szereg różnych zastosowań kulinarnych, m.in. znakomicie pasują do kremowej zupy, jako farsz do kurczaka lub składnik sosu śmietanowego do makaronu. Przygotujesz je w bardzo prosty sposób – wystarczy że pokroisz grzyby na większe kawałki i poddusisz przez około kwadrans w aromatycznym grzybowym bulionie. Kiedy kurki odpowiednio zmiękną, zalej je gęstą śmietaną i dokładnie wymieszaj, aby sos zyskał gładką, aksamitną konsystencję. Pamiętaj, by śmietaną zahartować przed połączeniem z bulionem, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że się nie zwarzy. W tym celu część gorącego wywaru wlej do kubka ze śmietaną i energicznie wymieszaj. Kurki w śmietanie będą wyśmienitym dodatkiem do wielu dań, np. do ryżu, makaronu, polędwiczek wieprzowych czy kurczaka. Przygotuj kurki według podanego przepisu, i napisz w komentarzu, z jakimi składnikami je skomponujesz.