Sałatka ze szpeclami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpeclami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

200 gramów

400 gramów

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

10 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion warzywny Knorr zagotuj z 200 ml wody. Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody i ugotuj Szpecle według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimna wodą i odstaw, aby wystygły.

Sałatka ze szpeclami - Krok 1

Krok 2

Cebulkę obierz i pokrój w piórka, boczek w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni Olej podsmaż cebulkę i boczek na złoty kolor.

Sałatka ze szpeclami - Krok 2

Krok 3

Podlej bulionem i octem, duś przez kilka minut i dolej resztę oleju. Dopraw do smaku.

Sałatka ze szpeclami - Krok 3

Krok 4

Pieczarki umyj i poprzekrawaj na połówki lub w plasterki, podsmaż na świeżym oleju, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przełóż do miski z boczkiem razem z zimnymi szpeclami i wymieszaj.

Sałatka ze szpeclami - Krok 4

Krok 5

Zalej przygotowanym wcześniej sosem z cebulką i boczkiem. Odstaw na godzinę, aby sałatka „dojrzała”.

Sałatka ze szpeclami - Krok 5

Krok 6

W tym czasie pokrój żółty ser w kostkę. Dodaj do odstanej sałatki i dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.

Sałatka ze szpeclami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej