Sałatka ze szpeclami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpeclami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

52 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

200 gramów

400 gramów

2 łyżki

200 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

10 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody i ugotuj Szpecle według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimna wodą i odstaw, aby wystygły.

Sałatka ze szpeclami - Krok 1

Krok 2

Cebulkę obierz i pokrój w piórka, boczek w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni Olej podsmaż cebulkę i boczek na złoty kolor.

Sałatka ze szpeclami - Krok 2

Krok 3

Podlej bulionem i octem, duś przez kilka minut i dolej resztę oleju. Dopraw do smaku.

Sałatka ze szpeclami - Krok 3

Krok 4

Pieczarki umyj i poprzekrawaj na połówki lub w plasterki, podsmaż na świeżym oleju, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przełóż do miski z boczkiem razem z zimnymi szpeclami i wymieszaj.

Sałatka ze szpeclami - Krok 4

Krok 5

Zalej przygotowanym wcześniej sosem z cebulką i boczkiem. Odstaw na godzinę, aby sałatka „dojrzała”.

Sałatka ze szpeclami - Krok 5

Krok 6

W tym czasie pokrój żółty ser w kostkę. Dodaj do odstanej sałatki i dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.

Sałatka ze szpeclami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej