Składniki
500 gramów
500 gramów
200 gramów
400 gramów
2 łyżki
200 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
10 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody i ugotuj Szpecle według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimna wodą i odstaw, aby wystygły.
Krok 2
Cebulkę obierz i pokrój w piórka, boczek w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni Olej podsmaż cebulkę i boczek na złoty kolor.
Krok 3
Podlej bulionem i octem, duś przez kilka minut i dolej resztę oleju. Dopraw do smaku.
Krok 4
Pieczarki umyj i poprzekrawaj na połówki lub w plasterki, podsmaż na świeżym oleju, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przełóż do miski z boczkiem razem z zimnymi szpeclami i wymieszaj.
Krok 5
Zalej przygotowanym wcześniej sosem z cebulką i boczkiem. Odstaw na godzinę, aby sałatka „dojrzała”.
Krok 6
W tym czasie pokrój żółty ser w kostkę. Dodaj do odstanej sałatki i dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej