Sałatka ze szpeclami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpeclami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
111 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

200 gramów

400 gramów

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

10 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion warzywny Knorr zagotuj z 200 ml wody. Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody i ugotuj Szpecle według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimna wodą i odstaw, aby wystygły.

Sałatka ze szpeclami - Krok 1

Krok 2

Cebulkę obierz i pokrój w piórka, boczek w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni Olej podsmaż cebulkę i boczek na złoty kolor.

Sałatka ze szpeclami - Krok 2

Krok 3

Podlej bulionem i octem, duś przez kilka minut i dolej resztę oleju. Dopraw do smaku.

Sałatka ze szpeclami - Krok 3

Krok 4

Pieczarki umyj i poprzekrawaj na połówki lub w plasterki, podsmaż na świeżym oleju, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przełóż do miski z boczkiem razem z zimnymi szpeclami i wymieszaj.

Sałatka ze szpeclami - Krok 4

Krok 5

Zalej przygotowanym wcześniej sosem z cebulką i boczkiem. Odstaw na godzinę, aby sałatka „dojrzała”.

Sałatka ze szpeclami - Krok 5

Krok 6

W tym czasie pokrój żółty ser w kostkę. Dodaj do odstanej sałatki i dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.

Sałatka ze szpeclami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej