Sałatka ze szpeclami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka ze szpeclami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

200 gramów

400 gramów

2 łyżki

0.5 sztuki

1 szczypta

10 łyżek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulion warzywny Knorr zagotuj z 200 ml wody. Przygotuj garnek dobrze osolonej, wrzącej wody i ugotuj Szpecle według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimna wodą i odstaw, aby wystygły.

Sałatka ze szpeclami - Krok 1

Krok 2

Cebulkę obierz i pokrój w piórka, boczek w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni Olej podsmaż cebulkę i boczek na złoty kolor.

Sałatka ze szpeclami - Krok 2

Krok 3

Podlej bulionem i octem, duś przez kilka minut i dolej resztę oleju. Dopraw do smaku.

Sałatka ze szpeclami - Krok 3

Krok 4

Pieczarki umyj i poprzekrawaj na połówki lub w plasterki, podsmaż na świeżym oleju, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przełóż do miski z boczkiem razem z zimnymi szpeclami i wymieszaj.

Sałatka ze szpeclami - Krok 4

Krok 5

Zalej przygotowanym wcześniej sosem z cebulką i boczkiem. Odstaw na godzinę, aby sałatka „dojrzała”.

Sałatka ze szpeclami - Krok 5

Krok 6

W tym czasie pokrój żółty ser w kostkę. Dodaj do odstanej sałatki i dopraw do smaku solą, pieprzem i octem.

Sałatka ze szpeclami - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 24.05.2020

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka ze szpeclami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Cukinia z kurczakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej