Duszona fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona fasola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

111 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

0.2 litra

1 szczypta

2 pęczki

0.2 litra

1 sztuka

3 sztuki

0.5 kilograma

60 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj posiekaną drobno cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek i fasolę.

Duszona fasola - Krok 1

Krok 2

Duś przez 3 minuty stale mieszając. Dodaj kostkę Knorr i białe wino. Dopraw solą i czarnym pieprzem.

Duszona fasola - Krok 2

Krok 3

Duś pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekaną pietruszkę.

Duszona fasola - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona fasolaDuszona fasola

To domowe i pyszne danie stanowi ciekawą propozycję zarówno dla miłośników warzywnych, jak i mięsnych smaków. Duszona fasola w towarzystwie marchwi, cebuli i boczku to kulinarna kompozycja, którą musisz spróbować. Bardzo ważnym etapem przygotowywania potrawy jest odpowiednie przyprawienie bulionu, w którym gotujemy wszystkie składniki. Danie nabierze oryginalnego charakteru, gdy dodamy do niego odrobinę białego wina. Do tego czosnek, natka pietruszki i gotowe. Tę potrawę możesz przyrządzić o każdej porze roku. Latem, gdy masz dostęp do świeżej fasoli i zimą, kiedy w sklepach znajdziesz jedynie suszoną. Obie smakują równie dobrze, jednak gdy używasz fasoli suszonej pamiętaj, żeby kilka godzin przed gotowaniem zalać ją zimną wodą – zwiększy wtedy swoją objętość i odpowiednio zmięknie, dzięki czemu ty będziesz mogła przyrządzić pyszną duszoną fasolę dużo szybciej.