Duszona fasola przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona fasola

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
115 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

0.2 litra

1 szczypta

2 pęczki

0.2 litra

1 sztuka

3 sztuki

0.5 kilograma

60 gramów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj posiekaną drobno cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek i fasolę.

Duszona fasola - Krok 1

Krok 2

Duś przez 3 minuty stale mieszając. Dodaj kostkę Knorr i białe wino. Dopraw solą i czarnym pieprzem.

Duszona fasola - Krok 2

Krok 3

Duś pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekaną pietruszkę.

Duszona fasola - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszona fasola - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszona fasolaDuszona fasola

To domowe i pyszne danie stanowi ciekawą propozycję zarówno dla miłośników warzywnych, jak i mięsnych smaków. Duszona fasola w towarzystwie marchwi, cebuli i boczku to kulinarna kompozycja, którą musisz spróbować. Bardzo ważnym etapem przygotowywania potrawy jest odpowiednie przyprawienie bulionu, w którym gotujemy wszystkie składniki. Danie nabierze oryginalnego charakteru, gdy dodamy do niego odrobinę białego wina. Do tego czosnek, natka pietruszki i gotowe. Tę potrawę możesz przyrządzić o każdej porze roku. Latem, gdy masz dostęp do świeżej fasoli i zimą, kiedy w sklepach znajdziesz jedynie suszoną. Obie smakują równie dobrze, jednak gdy używasz fasoli suszonej pamiętaj, żeby kilka godzin przed gotowaniem zalać ją zimną wodą – zwiększy wtedy swoją objętość i odpowiednio zmięknie, dzięki czemu ty będziesz mogła przyrządzić pyszną duszoną fasolę dużo szybciej.