Składniki
750 gramów
0.2 litra
1 szczypta
2 pęczki
0.2 litra
1 sztuka
3 sztuki
0.5 kilograma
60 gramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj posiekaną drobno cebulę, marchewkę, wyciśnięty czosnek i fasolę.
Krok 2
Duś przez 3 minuty stale mieszając. Dodaj kostkę Knorr i białe wino. Dopraw solą i czarnym pieprzem.
Krok 3
Duś pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodaj drobno posiekaną pietruszkę.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszona fasola
To domowe i pyszne danie stanowi ciekawą propozycję zarówno dla miłośników warzywnych, jak i mięsnych smaków. Duszona fasola w towarzystwie marchwi, cebuli i boczku to kulinarna kompozycja, którą musisz spróbować. Bardzo ważnym etapem przygotowywania potrawy jest odpowiednie przyprawienie bulionu, w którym gotujemy wszystkie składniki. Danie nabierze oryginalnego charakteru, gdy dodamy do niego odrobinę białego wina. Do tego czosnek, natka pietruszki i gotowe. Tę potrawę możesz przyrządzić o każdej porze roku. Latem, gdy masz dostęp do świeżej fasoli i zimą, kiedy w sklepach znajdziesz jedynie suszoną. Obie smakują równie dobrze, jednak gdy używasz fasoli suszonej pamiętaj, żeby kilka godzin przed gotowaniem zalać ją zimną wodą – zwiększy wtedy swoją objętość i odpowiednio zmięknie, dzięki czemu ty będziesz mogła przyrządzić pyszną duszoną fasolę dużo szybciej.