Aromatyczne śledzie na sposób kujawski

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0

0

0

0

1 sztuka

1 szklanka

300 gramów

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie umyj dokładnie i namocz na noc wodą. Rano osącz, oczyść ze skóry i ości i alej mlekiem. Odstaw jeszcze na 2 godziny.

Krok 2

Cytrynę sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.

Krok 3

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze skórka cytrynową, przyprawami i przecierem pomidorowym.

Krok 4

Wymieszaj, dopraw do smaku i zostaw do wystygnięcia.

Krok 5

Śledzie osącz, osusz i podziel na połówki.

Krok 6

Ułóż na półmisku i przykryj zimnym sosem jabłkowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej