Aromatyczne śledzie na sposób kujawski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne śledzie na sposób kujawski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

null

null

null

null

1 sztuka

1 szklanka

300 gramów

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie umyj dokładnie i namocz na noc wodą. Rano osącz, oczyść ze skóry i ości i alej mlekiem. Odstaw jeszcze na 2 godziny.

Krok 2

Cytrynę sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.

Krok 3

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze skórka cytrynową, przyprawami i przecierem pomidorowym.

Krok 4

Wymieszaj, dopraw do smaku i zostaw do wystygnięcia.

Krok 5

Śledzie osącz, osusz i podziel na połówki.

Krok 6

Ułóż na półmisku i przykryj zimnym sosem jabłkowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej