
Składniki
2 łyżki
null
null
null
null
1 sztuka
1 szklanka
300 gramów
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie umyj dokładnie i namocz na noc wodą. Rano osącz, oczyść ze skóry i ości i alej mlekiem. Odstaw jeszcze na 2 godziny.
Krok 2
Cytrynę sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.
Krok 3
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze skórka cytrynową, przyprawami i przecierem pomidorowym.
Krok 4
Wymieszaj, dopraw do smaku i zostaw do wystygnięcia.
Krok 5
Śledzie osącz, osusz i podziel na połówki.
Krok 6
Ułóż na półmisku i przykryj zimnym sosem jabłkowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej