
Składniki
2 łyżki
null
null
null
null
1 sztuka
1 szklanka
300 gramów
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie umyj dokładnie i namocz na noc wodą. Rano osącz, oczyść ze skóry i ości i alej mlekiem. Odstaw jeszcze na 2 godziny.
Krok 2
Cytrynę sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.
Krok 3
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze skórka cytrynową, przyprawami i przecierem pomidorowym.
Krok 4
Wymieszaj, dopraw do smaku i zostaw do wystygnięcia.
Krok 5
Śledzie osącz, osusz i podziel na połówki.
Krok 6
Ułóż na półmisku i przykryj zimnym sosem jabłkowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej