Aromatyczne śledzie na sposób kujawski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczne śledzie na sposób kujawski

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

null

null

null

null

1 sztuka

1 szklanka

300 gramów

600 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie umyj dokładnie i namocz na noc wodą. Rano osącz, oczyść ze skóry i ości i alej mlekiem. Odstaw jeszcze na 2 godziny.

Krok 2

Cytrynę sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.

Krok 3

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze skórka cytrynową, przyprawami i przecierem pomidorowym.

Krok 4

Wymieszaj, dopraw do smaku i zostaw do wystygnięcia.

Krok 5

Śledzie osącz, osusz i podziel na połówki.

Krok 6

Ułóż na półmisku i przykryj zimnym sosem jabłkowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne śledzie na sposób kujawski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej