
Składniki
2 łyżki
null
null
null
null
1 sztuka
1 szklanka
300 gramów
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie umyj dokładnie i namocz na noc wodą. Rano osącz, oczyść ze skóry i ości i alej mlekiem. Odstaw jeszcze na 2 godziny.
Krok 2
Cytrynę sparz wrzątkiem i osusz. Zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.
Krok 3
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i potnij w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu razem ze skórka cytrynową, przyprawami i przecierem pomidorowym.
Krok 4
Wymieszaj, dopraw do smaku i zostaw do wystygnięcia.
Krok 5
Śledzie osącz, osusz i podziel na połówki.
Krok 6
Ułóż na półmisku i przykryj zimnym sosem jabłkowym. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej