
Składniki
0.5 szklanki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
1 puszka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
200 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę kuskus umieść w misce wraz z przyprawą czosnkową grubo mieloną Knorr i zalej 1 szklanką wrzącej wody. Zamieszaj, przykryj folią aluminiową i odstaw na bok.

Krok 2
Warzywa umyj pod bieżącą wodą. Marchew i ogórka obierz i pokrój w słupki, sałatę wylistuj, awokado obierz usuń pestkę i pokrój w plastry. Cieciorkę odcedź z zalewy.

Krok 3
Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie. Jajka ugotuj na twardo i obierz.

Krok 4
Jogurt naturalny wymieszaj z przyprawą płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr i wyciśniętym sokiem z cytryny.

Krok 5
Na dużym talerzu umieść na środku miseczkę z sosem jogurtowym, a wszystkie składniki dania poukładaj wokół niej. Na koniec posyp wszystko czarnuszką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Buddha bowl
W mitologii mieliśmy do czynienia z rogiem obfitości, tymczasem w kuchni zachęcamy do przygotowania najprawdziwszej miski rozmaitości! Buddha bowl to jeden z wielkich przebojów kulinarnych ostatnich lat i wszystko wskazuje na to, że jego popularność wciąż rośnie. Sprawdźcie, jak od podstaw przygotować danie pełne warzywnych smakołyków.
Dla kogo?
Nie masz pomysłu na atrakcyjne podanie warzyw? Wypróbuj Buddha bowl! W naszej wersji na stole pojawią się ciecierzyca, marchew, ogórek, sałata rzymska i kiełki fasoli. Danie dopełniają awokado, orzechy włoskie oraz ziarna czarnuszki. Pyszny urodzaj!
Na jaką okazję?
Oto pomysł na niebanalny obiad albo poczęstunek, gdy spodziewasz się wizyty gości w porze lunchu lub kolacji. Kuskus z czosnkowym aromatem i sos jogurtowy są zwieńczeniem tego niebanalnego dania.
Czy wiesz, że?
Kuskus to produkt idealny dla zabieganych szefów kuchni. Nie wymaga gotowania, zalanie wrzątkiem w zupełności wystarcza. Trzymaj się podanych w przepisie proporcji, a kuskus wyjdzie idealnie sypki.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia Budha bowl możesz wykorzystać też brązowy ryż, komosę ryżową, kaszę gryczaną, jaglaną i amarantus.