Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą
łatwe
60 osób zapisało
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 garść
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku przez ok. 1 godz., w temp. 180°C. Następnie po wystudzeniu obierz je i pokrój w cienkie plastry.
Krok 2
Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Wystudź. Pestki dyni upraż na suchej, rozgrzanej patelni, kolendrę pokrój drobno.
Krok 3
W salaterce lub w niedużych słoiczkach ułóż na dnie plastry buraka, następnie nałóż porcję ugotowanej kaszy.
Krok 4
Kolejna warstwa to sałata – porwij ją na mniejsze kawałki i włóż do słoiczków. Jogurt połącz z mieszanką Knorr, dodaj kolendrę i musztardę, wymieszaj.
Krok 5
Sałatki polej przygotowanym sosem, posyp uprażonymi pestkami i podawaj.
Dobra rada:
Do sałatek przygotuj grzanki z bagietki – bułkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj delikatnie rozgniecionym ząbkiem czosnku i opiecz na rozgrzanej patelni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą
Sałatka z kaszy gryczanej to coś dla Ciebie, jeśli żyjesz w biegu, brakuje ci czasu na przygotowywanie posiłków i coraz częściej sięgasz po gotowe dania. Najwyższa pora to zmienić! Wykorzystaj alternatywne propozycje dla kupnych przekąsek. Z pewnością urozmaicą twój jadłospis w pracy czy szkole. Brak czasu? To nie wymówka! Przygotowanie sałatki z kaszy gryczanej fit z burakiem pieczonym i kolendrą nie zajmie ci wiele czasu, a jej smak z pewnością cię zachwyci!
Dla kogo?
Dla osób, które szukają pomysłu na ciekawe i różnorodne dania. Sałatki z kaszy gryczanej są obecnie na topie.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Podana na talerzu to propozycja na pyszną kolację, zapakowana może towarzyszyć ci podczas przerwy w pracy, szkole czy w podróży. Wiesz, co jesz. I to najważniejsze!
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki możesz podać grzanki z bagietki – pokrój bułkę na cienkie kromki, natrzyj delikatnie rozgniecionym ząbkiem czosnku i opiecz na rozgrzanej patelni.