Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

2 garść

2 łyżki

1 łyżeczka

0.5 pęczka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku przez ok. 1 godz., w temp. 180°C. Następnie po wystudzeniu obierz je i pokrój w cienkie plastry.

Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - Krok 1

Krok 2

Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Wystudź. Pestki dyni upraż na suchej, rozgrzanej patelni, kolendrę pokrój drobno.

Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - Krok 2

Krok 3

W salaterce lub w niedużych słoiczkach ułóż na dnie plastry buraka, następnie nałóż porcję ugotowanej kaszy.

Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - Krok 3

Krok 4

Kolejna warstwa to sałata – porwij ją na mniejsze kawałki i włóż do słoiczków. Jogurt połącz z mieszanką Knorr, dodaj kolendrę i musztardę, wymieszaj.

Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - Krok 4

Krok 5

Sałatki polej przygotowanym sosem, posyp uprażonymi pestkami i podawaj.

Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sałatek przygotuj grzanki z bagietki – bułkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj delikatnie rozgniecionym ząbkiem czosnku i opiecz na rozgrzanej patelni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka bułgarska
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrąSałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą

Sałatka z kaszy gryczanej to coś dla Ciebie, jeśli żyjesz w biegu, brakuje ci czasu na przygotowywanie posiłków i coraz częściej sięgasz po gotowe dania. Najwyższa pora to zmienić! Wykorzystaj alternatywne propozycje dla kupnych przekąsek. Z pewnością urozmaicą twój jadłospis w pracy czy szkole. Brak czasu? To nie wymówka! Przygotowanie sałatki z kaszy gryczanej fit z burakiem pieczonym i kolendrą nie zajmie ci wiele czasu, a jej smak z pewnością cię zachwyci!

Dla kogo?

Dla osób, które szukają pomysłu na ciekawe i różnorodne dania. Sałatki z kaszy gryczanej są obecnie na topie.

Na jaką okazję?

Na co dzień! Podana na talerzu to propozycja na pyszną kolację, zapakowana może towarzyszyć ci podczas przerwy w pracy, szkole czy w podróży. Wiesz, co jesz. I to najważniejsze!

Czy wiesz, że?

Kasza gryczana może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu.

Dla urozmaicenia:

Do sałatki możesz podać grzanki z bagietki – pokrój bułkę na cienkie kromki, natrzyj delikatnie rozgniecionym ząbkiem czosnku i opiecz na rozgrzanej patelni.