Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą
łatwe
89 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 garść
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku przez ok. 1 godz., w temp. 180°C. Następnie po wystudzeniu obierz je i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Wystudź. Pestki dyni upraż na suchej, rozgrzanej patelni, kolendrę pokrój drobno.

Krok 3
W salaterce lub w niedużych słoiczkach ułóż na dnie plastry buraka, następnie nałóż porcję ugotowanej kaszy.

Krok 4
Kolejna warstwa to sałata – porwij ją na mniejsze kawałki i włóż do słoiczków. Jogurt połącz z mieszanką Knorr, dodaj kolendrę i musztardę, wymieszaj.

Krok 5
Sałatki polej przygotowanym sosem, posyp uprażonymi pestkami i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatek przygotuj grzanki z bagietki – bułkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj delikatnie rozgniecionym ząbkiem czosnku i opiecz na rozgrzanej patelni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą
Sałatka z kaszy gryczanej to coś dla Ciebie, jeśli żyjesz w biegu, brakuje ci czasu na przygotowywanie posiłków i coraz częściej sięgasz po gotowe dania. Najwyższa pora to zmienić! Wykorzystaj alternatywne propozycje dla kupnych przekąsek. Z pewnością urozmaicą twój jadłospis w pracy czy szkole. Brak czasu? To nie wymówka! Przygotowanie sałatki z kaszy gryczanej fit z burakiem pieczonym i kolendrą nie zajmie ci wiele czasu, a jej smak z pewnością cię zachwyci!
Dla kogo?
Dla osób, które szukają pomysłu na ciekawe i różnorodne dania. Sałatki z kaszy gryczanej są obecnie na topie.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Podana na talerzu to propozycja na pyszną kolację, zapakowana może towarzyszyć ci podczas przerwy w pracy, szkole czy w podróży. Wiesz, co jesz. I to najważniejsze!
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki możesz podać grzanki z bagietki – pokrój bułkę na cienkie kromki, natrzyj delikatnie rozgniecionym ząbkiem czosnku i opiecz na rozgrzanej patelni.