Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą
łatwe
91 osób zapisało

Składniki
100 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
2 garść
2 łyżki
1 łyżeczka
0.5 pęczka
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku przez ok. 1 godz., w temp. 180°C. Następnie po wystudzeniu obierz je i pokrój w cienkie plastry.

Krok 2
Kaszę ugotuj na sypko zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Wystudź. Pestki dyni upraż na suchej, rozgrzanej patelni, kolendrę pokrój drobno.

Krok 3
W salaterce lub w niedużych słoiczkach ułóż na dnie plastry buraka, następnie nałóż porcję ugotowanej kaszy.

Krok 4
Kolejna warstwa to sałata – porwij ją na mniejsze kawałki i włóż do słoiczków. Jogurt połącz z mieszanką Knorr, dodaj kolendrę i musztardę, wymieszaj.

Krok 5
Sałatki polej przygotowanym sosem, posyp uprażonymi pestkami i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatek przygotuj grzanki z bagietki – bułkę pokrój na cienkie kromki, natrzyj delikatnie rozgniecionym ząbkiem czosnku i opiecz na rozgrzanej patelni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka fit z kaszy gryczanej z burakiem pieczonym i kolendrą
Sałatka z kaszy gryczanej to coś dla Ciebie, jeśli żyjesz w biegu, brakuje ci czasu na przygotowywanie posiłków i coraz częściej sięgasz po gotowe dania. Najwyższa pora to zmienić! Wykorzystaj alternatywne propozycje dla kupnych przekąsek. Z pewnością urozmaicą twój jadłospis w pracy czy szkole. Brak czasu? To nie wymówka! Przygotowanie sałatki z kaszy gryczanej fit z burakiem pieczonym i kolendrą nie zajmie ci wiele czasu, a jej smak z pewnością cię zachwyci!
Dla kogo?
Dla osób, które szukają pomysłu na ciekawe i różnorodne dania. Sałatki z kaszy gryczanej są obecnie na topie.
Na jaką okazję?
Na co dzień! Podana na talerzu to propozycja na pyszną kolację, zapakowana może towarzyszyć ci podczas przerwy w pracy, szkole czy w podróży. Wiesz, co jesz. I to najważniejsze!
Czy wiesz, że?
Kasza gryczana może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu.
Dla urozmaicenia:
Do sałatki możesz podać grzanki z bagietki – pokrój bułkę na cienkie kromki, natrzyj delikatnie rozgniecionym ząbkiem czosnku i opiecz na rozgrzanej patelni.


































