
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
0.5 szklanki
1.5 szklanki
4 sztuki
6 sztuk
200 gramów
1 opakowanie
150 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wymieszaj z masłem i zrób zasmażkę. Wlej mleko i zagotuj. Mieszaj do momentu, gdy powstanie gładka masa.
Krok 2
Dodaj cukier, mieszaj aby się rozpuścił i zagotuj.
Krok 3
Powstały krem zostaw do wystygnięcia, po czym dodaj do niego żółtka, cukier waniliowy i wszystko zmiksuj.
Krok 4
Kiwi obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Z pomarańczy wytnij miąższ, jabłko obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Krok 5
Wszystko wraz z jagodami i porzeczkami wymieszaj w salaterce. Dodaj przygotowany krem, ponownie wymieszaj i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej