Sałatka z awokado przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z awokado

Autor: Małgorzata Kłysz-Bundziów

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Awokado wydrąż łyżką, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Dodaj pokrojonego w kostkę ogórka.

Krok 2

Jajko drobno pokrój i dodaj do pozostałych składników. Całość posyp startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr przygotuj według przepisu umieszczonego na opakowaniu.

Krok 4

Wszystkie składniki sałatki połącz ze sobą, polej gotowym sosem i wymieszaj. Przełóż do salaterki, udekoruj i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z awokado - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z awokadoSałatka z awokado

Proponowana w tym przepisie sałatka jest niezwykle delikatna i orzeźwiająca. Połączenie awokado, świeżego ogórka, gotowanego jajka, szczypiorku i sosu czosnkowo-ziołowego będzie dobrą propozycją na kolację, ale sprawdzi się też jako dodatek do dań obiadowych. Sałatkę z awokado przygotujesz dość szybko. Możesz do niej podać swoje ulubione pieczywo. Dobrze będzie się z nią komponować zarówno chrupiąca bagietka, wiejski chleb, jak i pełnoziarniste bułki. Jeśli chcesz podać potrawę w bardziej efektowny sposób, możesz w roli naczynia wykorzystać wydrążone awokado. Tak nałożoną sałatkę udekoruj pozostałym szczypiorkiem i plasterkami ogórka. Równie dobrze będzie prezentować się w salaterce lub podzielona na porcje i wyłożona na dużych, płaskich talerzach. Możesz posypać ją orzechami włoskimi lub pinii. Pierwsze z nich warto wcześniej zmiażdżyć w moździerzu. Sałatka w takiej wersji będzie dobrą propozycją na szybki lunch. Zainteresowała Cię ta smaczna mieszanka owoców, warzyw i przypraw? Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem!