Ocet balsamiczny – do czego służy? Do jakich potraw go dodajemy?

Czasy świetności octu balsamicznego sięgają aż XIV wieku! Już wtedy uchodził we Włoszech za drogocenny produkt. Teraz jest jednym z najbardziej cenionych dodatków kulinarnych! Chcecie dowiedzieć się, do czego służy ocet balsamiczny i w jakich potrawach najlepiej smakuje? Sprawdźcie sami!

Ocet balsamiczny – jak powstaje?

Ocet balsamiczny jest płynny i powstaje z gotowanego moszczu winogronowego w celu zagęszczenia. Następnie w drewnianych beczkach zachodzi proces fermentacji alkoholowej i octowej. Później leżakuje, dojrzewa i starzeje się nawet przez kilka lat, przez które ulega zredukowanie poprzez odparowanie. Poddaje się go wieloletniemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Proces ten trwa nawet do 25 lat! Ocet występuje w formie cieczy o czarnym kolorze, gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku. Historia tego przysmaku sięga czasów średniowiecza! To właśnie wtedy swój rozkwit przeżywała włoska produkcja octu. Proces przygotowania zajmuje jednak trochę czasu. Beczki, w których dojrzewa ocet balsamiczny, tworzone są z różnego rodzaju drewna: dębowego, wiśniowego czy kasztanowego. Beczki z octem muszą być przechowywane w specjalnych warunkach klimatycznych. Smak i kolor, ocet zawdzięcza wygotowaniu moszczu winogronowego, dlatego ma on prawie czarny kolor – zachodzi reakcja, podczas której karmelizują się cukry i białka, których jest zdecydowanie mniej. Równolegle zachodzi fermentacja alkoholowa i octowa.

Rodzaje octu balsamicznego

Najwyższej klasy przyprawa to Tradycyjny Ocet Balsamiczny (Aceto Balsamico Tradizionale). Jest on produkowany zgodnie z tworzonymi przez wieki, ściśle określonymi zasadami produkcji. Kolejny, ceniony rodzaj octu balsamicznego to aceto balsamico al tartufo, czyli truflowy ocet balsamiczny. To ekskluzywne połączenie uchodzi za jedno z najdroższych i najbardziej cenionych na świecie. To wszystko za sprawą trufli, które ze względu na swoje rzadkie występowanie i unikatowy smak, są tak cenione przez krytyków kulinarnych.

Ocet balsamiczny – do czego świetnie sprawdza? Na pewno jako dodatek do różnego rodzaju wyrobów, takich jak aromatyczne kremy, pesto czy konfitury.

Do czego służy ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny ma wiele zastosowań w kuchni. Ten przysmak charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem. Zaleca się, by przed dodaniem go do potrawy, spróbować i sprawdzić moc jego aromatu, by nie przesadzić z ilością. Zadaniem octu jest podkreślenie smaku potrawy, a nie jej dominacja.

Przygotowaliśmy dla Was spis potraw, do których ocet balsamiczny doskonale się sprawdzi:

  1. Gotowane oraz grillowane warzywa (np. papryka, kalafior, cukinia)
  2. Mięsa – gotowane, grillowane smażone lub surowe
  3. Potrawy makaronowe
  4. Sałatki – warzywne lub owocowe
  5. Surowe ryby
  6. Potrawy z ryżu

Ocet balsamiczny – do czego używać? Może być wykorzystany jako polewa do owoców czy serów. Będzie także świetną bazą do sosów, których smak z pewnością wzbogaci! Nie można zapomnieć też o aromatycznych marynatach z dodatkiem octu balsamicznego!

Ocet balsamiczny – ciekawe przepisy

Skoro już doskonale wiecie, do czego dodajemy ocet balsamiczny, czas poznać pomysły na wykorzystanie tej przyprawy w potrawach!

Szukacie inspiracji do uzyskania niezwykle intensywnego w smaku sosu, w którym udusicie aromatyczne mięso? Spróbujcie bitek wołowych z cebulą i octem balsamicznym.

Buraczki w occie balsamicznym? Sprawdzą się idealnie jako dodatek do Waszego obiadu!

Sałatkę ze szpinakiem i serem polejcie octem balsamicznym. Podkreślenie smaku warzyw gwarantowane!

Do czego ocet balsamiczny sprawdzi się idealnie? Do polędwiczek wieprzowych duszonych z octem balsamicznym i miodem. To słodko-kwaśne połączenie podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających gości!