Zastanawiacie się, jak zrobić aromatyczny olej porowy i do czego go serwować, żeby doskonale podkreślał walory domowej kuchni? Skorzystajcie z naszych wskazówek.
Olej porowy – przepis na aromatyczną przyprawę
Olej z pora nazwany też olejem porowym to smakowy olej powstający zazwyczaj na bazie rzepaku z dodatkiem świeżej łodygi pora. Jak zrobić olej porowy? Do przygotowania tej wyjątkowej przyprawy będziecie potrzebowali 2 szklanek tłoczonego na zimno oleju rzepakowego, 2 duże pory, łyżeczkę soku z cytryny oraz niewielką ilość soli morskiej.
Pora umyjcie i pokrójcie na krążki, a następnie blanszujcie przez 2 minuty i przelejcie przez sito. Odsączone warzywo włóżcie do wyparzonego słoika, zalejcie olejem i sokiem z cytryny, a następnie zakręćcie i odstawcie do lodówki na 1-2 dni. Olej będzie smakował najlepiej po 2-3 dobach, ale nie powinien się marynować dłużej niż przez tydzień, bo istnieje ryzyko, że zacznie się psuć. Po kilku dobach należy odcedzić go przez gazę, a później przechowywać w chłodnym miejscu.
Olej porowy – do czego go wykorzystywać?
Olej z pora świetnie pasuje do aromatyzowania sałatek i surówek. Można nim też skrapiać pieczywo, doprawiać twarogi, zimne sosy, śledzie na różne sposoby i zupy kremy. Aromatyzowany porem olej rzepakowy będzie również ciekawym dodatkiem do tostów, pizzy, zapiekanek, kanapek na lunch, ruskich pierogów i świeżych warzyw – ogórków, selera naciowego i papryki. Na oleju porowym można też smażyć mięso i warzywa, dzięki czemu nabiorą one lekko ostrego smaku i wyjątkowego zapachu.
Komentarze (0)