Potrawka z kurczaka z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

80 gramów

1 sztuka

120 gramów

2 sztuki

4 sztuki

60 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

5 sztuk

1 łyżka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę (2 centymetry na 2 centymetry), podobnie boczek, szalotkę w piórka, czosnek posiekaj, a namoczone grzyby pokrój w paseczki.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej olej. Smaż najpierw mięso, obtoczone w mące, i jak nabierze rumianego koloru, dodaj cebulę, czosnek oraz boczek.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia wlej bulion i dodaj suszone grzyby.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr, która wzbogaci smak całego dania. Całość duś około 5 minut.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 4

Krok 5

Jak potrawka lekko zgęstnieje i mięso będzie miękkie dodaj groszek oraz listki świeżego tymianku. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Maxs Leo

    Maxs Leo , 25.09.2015

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z grzybami Potrawka z kurczaka z grzybami

Wystarczy odrobina fantazji, garść suszonych grzybów, świeży tymianek i czosnek, aby banalna potrawka z kurczaka zyskała niepowtarzalny smak. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że nie trzeba być mistrzem patelni, by je przyrządzić. Dlatego potrawka z kurczaka z grzybami to idealna propozycja obiadowa dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę w kuchni. Modyfikuj podany przepis wedle uznania i zawartości lodówki. Jeśli nie masz suszonych grzybów lub zapomniałaś o tym, że wcześniej należy je namoczyć, postaw na pokrojone w ósemki pieczarki. Mięso z kurczaka równie dobrze zastąpić możesz delikatniejszym mięsem z indyka, a mrożony groszek świeżym. Gotową potrawkę udekoruj kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i podawaj na stół w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu oraz ulubionej surówki.