
Składniki
400 gramów
80 gramów
1 sztuka
120 gramów
2 sztuki
4 sztuki
60 gramów
500 mililitrów
2 łyżki
5 sztuk
1 łyżka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę (2 centymetry na 2 centymetry), podobnie boczek, szalotkę w piórka, czosnek posiekaj, a namoczone grzyby pokrój w paseczki.

Krok 2
W rondlu rozgrzej olej. Smaż najpierw mięso, obtoczone w mące, i jak nabierze rumianego koloru, dodaj cebulę, czosnek oraz boczek.

Krok 3
Po chwili smażenia wlej bulion i dodaj suszone grzyby.

Krok 4
Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr, która wzbogaci smak całego dania. Całość duś około 5 minut.

Krok 5
Jak potrawka lekko zgęstnieje i mięso będzie miękkie dodaj groszek oraz listki świeżego tymianku. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z grzybami
Wystarczy odrobina fantazji, garść suszonych grzybów, świeży tymianek i czosnek, aby banalna potrawka z kurczaka zyskała niepowtarzalny smak. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że nie trzeba być mistrzem patelni, by je przyrządzić. Dlatego potrawka z kurczaka z grzybami to idealna propozycja obiadowa dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę w kuchni. Modyfikuj podany przepis wedle uznania i zawartości lodówki. Jeśli nie masz suszonych grzybów lub zapomniałaś o tym, że wcześniej należy je namoczyć, postaw na pokrojone w ósemki pieczarki. Mięso z kurczaka równie dobrze zastąpić możesz delikatniejszym mięsem z indyka, a mrożony groszek świeżym. Gotową potrawkę udekoruj kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i podawaj na stół w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu oraz ulubionej surówki.