Potrawka z kurczaka z grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z kurczaka z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
208 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

180 osób wydrukowało

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

80 gramów

1 sztuka

120 gramów

2 sztuki

4 sztuki

60 gramów

500 mililitrów

2 łyżki

5 sztuk

1 łyżka

80 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę (2 centymetry na 2 centymetry), podobnie boczek, szalotkę w piórka, czosnek posiekaj, a namoczone grzyby pokrój w paseczki.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 1

Krok 2

W rondlu rozgrzej olej. Smaż najpierw mięso, obtoczone w mące, i jak nabierze rumianego koloru, dodaj cebulę, czosnek oraz boczek.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia wlej bulion i dodaj suszone grzyby.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr, która wzbogaci smak całego dania. Całość duś około 5 minut.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 4

Krok 5

Jak potrawka lekko zgęstnieje i mięso będzie miękkie dodaj groszek oraz listki świeżego tymianku. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.

Potrawka z kurczaka z grzybami  - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Maxs Leo

    Maxs Leo , 25.09.2015

    rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z kurczaka z grzybami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Potrawka z kurczaka z grzybami Potrawka z kurczaka z grzybami

Wystarczy odrobina fantazji, garść suszonych grzybów, świeży tymianek i czosnek, aby banalna potrawka z kurczaka zyskała niepowtarzalny smak. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że nie trzeba być mistrzem patelni, by je przyrządzić. Dlatego potrawka z kurczaka z grzybami to idealna propozycja obiadowa dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę w kuchni. Modyfikuj podany przepis wedle uznania i zawartości lodówki. Jeśli nie masz suszonych grzybów lub zapomniałaś o tym, że wcześniej należy je namoczyć, postaw na pokrojone w ósemki pieczarki. Mięso z kurczaka równie dobrze zastąpić możesz delikatniejszym mięsem z indyka, a mrożony groszek świeżym. Gotową potrawkę udekoruj kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i podawaj na stół w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu oraz ulubionej surówki.