Składniki
400 gramów
80 gramów
1 sztuka
120 gramów
2 sztuki
4 sztuki
60 gramów
500 mililitrów
2 łyżki
5 sztuk
1 łyżka
80 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę (2 centymetry na 2 centymetry), podobnie boczek, szalotkę w piórka, czosnek posiekaj, a namoczone grzyby pokrój w paseczki.
Krok 2
W rondlu rozgrzej olej. Smaż najpierw mięso, obtoczone w mące, i jak nabierze rumianego koloru, dodaj cebulę, czosnek oraz boczek.
Krok 3
Po chwili smażenia wlej bulion i dodaj suszone grzyby.
Krok 4
Dodaj kostkę Rosół z kury Knorr, która wzbogaci smak całego dania. Całość duś około 5 minut.
Krok 5
Jak potrawka lekko zgęstnieje i mięso będzie miękkie dodaj groszek oraz listki świeżego tymianku. Całość ponownie zagotuj. Podawaj z łyżką kwaśnej śmietany na wierzchu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Potrawka z kurczaka z grzybami
Wystarczy odrobina fantazji, garść suszonych grzybów, świeży tymianek i czosnek, aby banalna potrawka z kurczaka zyskała niepowtarzalny smak. Niewątpliwą zaletą tego dania jest fakt, że nie trzeba być mistrzem patelni, by je przyrządzić. Dlatego potrawka z kurczaka z grzybami to idealna propozycja obiadowa dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę w kuchni. Modyfikuj podany przepis wedle uznania i zawartości lodówki. Jeśli nie masz suszonych grzybów lub zapomniałaś o tym, że wcześniej należy je namoczyć, postaw na pokrojone w ósemki pieczarki. Mięso z kurczaka równie dobrze zastąpić możesz delikatniejszym mięsem z indyka, a mrożony groszek świeżym. Gotową potrawkę udekoruj kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i podawaj na stół w towarzystwie ugotowanego na sypko ryżu oraz ulubionej surówki.