Gulasz z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

45 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

114 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

400 mililitrów

1 opakowanie

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i boczek pokrój w kostkę o boku 2 cm. Podobnie cebulę.

Krok 2

W szerokim rondlu rozgrzej mocno olej i podsmaż mięso, następnie dodaj boczek i cebulę.

Krok 3

Gdy składniki będą rumiane, wlej wodę i dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Często mieszając, duś mięso przez 60 minut.

Krok 4

Pod koniec, gdy mięso będzie miękkie, dodaj fasolkę i wszystko ponownie zagotuj. Gulasz dopraw odrobiną sherry i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z jagnięciny Gulasz z jagnięciny

Gulasz z łopatki wieprzowej nie jest niczym wyszukanym. Ale wystarczy zmienić rodzaj mięsa na dziczyznę lub jagnięcinę, a stanie się daniem niezwykle wykwintnym. Zapomniana nieco w polskiej kuchni jagnięcina to zdaniem smakoszy jedno z najpyszniejszych i najbardziej aromatycznych mięs. Warto jej spróbować! Przygotowanie gulaszu z jagnięciną jest bardzo proste, nie wymagające dużych umiejętności kulinarnych ani wprawy. Nasz gulasz z jagnięciny zachwyca bogactwem smaków i zapachów. Mięso dusi się długo razem z warzywami, fasolą z pomidorami, boczkiem oraz przyprawami. Charakteru całości dodaje kilka łyżek sherry. Taki gulasz to propozycja na obiad codzienny bądź świąteczny. Podaj ją na kaszy, kukurydzianej polencie lub kluskach śląskich czy ziemniakach. Na koniec przybierz je gałązką zielonej pietruszki lub świeżego oregano.