Gulasz z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
47 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

151 osób wydrukowało

Pobierz pdf

118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 sztuka

2 sztuki

200 gramów

400 mililitrów

1 opakowanie

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i boczek pokrój w kostkę o boku 2 cm. Podobnie cebulę.

Krok 2

W szerokim rondlu rozgrzej mocno olej i podsmaż mięso, następnie dodaj boczek i cebulę.

Krok 3

Gdy składniki będą rumiane, wlej wodę i dodaj Sos do pieczeni ciemny Knorr. Często mieszając, duś mięso przez 60 minut.

Krok 4

Pod koniec, gdy mięso będzie miękkie, dodaj fasolkę i wszystko ponownie zagotuj. Gulasz dopraw odrobiną sherry i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz z jagnięciny  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz z jagnięciny Gulasz z jagnięciny

Gulasz z łopatki wieprzowej nie jest niczym wyszukanym. Ale wystarczy zmienić rodzaj mięsa na dziczyznę lub jagnięcinę, a stanie się daniem niezwykle wykwintnym. Zapomniana nieco w polskiej kuchni jagnięcina to zdaniem smakoszy jedno z najpyszniejszych i najbardziej aromatycznych mięs. Warto jej spróbować! Przygotowanie gulaszu z jagnięciną jest bardzo proste, nie wymagające dużych umiejętności kulinarnych ani wprawy. Nasz gulasz z jagnięciny zachwyca bogactwem smaków i zapachów. Mięso dusi się długo razem z warzywami, fasolą z pomidorami, boczkiem oraz przyprawami. Charakteru całości dodaje kilka łyżek sherry. Taki gulasz to propozycja na obiad codzienny bądź świąteczny. Podaj ją na kaszy, kukurydzianej polencie lub kluskach śląskich czy ziemniakach. Na koniec przybierz je gałązką zielonej pietruszki lub świeżego oregano.