
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
null szczypt
80 gramów
1 łyżka
null szczypt
0.5 litra
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę, zieleninę, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Krok 2
Wino przelej do rondelka i zagotuj razem z posiekaną cebulką, zieleniną i liściem laurowym.
Krok 3
Połowę pieczarek przełóż do wina i gotuj przez 15 minut. Zestaw z ognia, ostudź i przetrzyj przez sito.
Krok 4
Masę wymieszaj z masłem i mąką, dołóż pozostałe pieczarki i zagotuj.
Krok 5
Gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu i dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej