Burgundzki sos z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgundzki sos z pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

null szczypt

80 gramów

1 łyżka

null szczypt

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę, zieleninę, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Krok 2

Wino przelej do rondelka i zagotuj razem z posiekaną cebulką, zieleniną i liściem laurowym.

Krok 3

Połowę pieczarek przełóż do wina i gotuj przez 15 minut. Zestaw z ognia, ostudź i przetrzyj przez sito.

Krok 4

Masę wymieszaj z masłem i mąką, dołóż pozostałe pieczarki i zagotuj.

Krok 5

Gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu i dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej