Burgundzki sos z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Burgundzki sos z pieczarkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

null szczypt

80 gramów

1 łyżka

null szczypt

0.5 litra

2 łyżki

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj cebulę, zieleninę, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Krok 2

Wino przelej do rondelka i zagotuj razem z posiekaną cebulką, zieleniną i liściem laurowym.

Krok 3

Połowę pieczarek przełóż do wina i gotuj przez 15 minut. Zestaw z ognia, ostudź i przetrzyj przez sito.

Krok 4

Masę wymieszaj z masłem i mąką, dołóż pozostałe pieczarki i zagotuj.

Krok 5

Gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu i dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burgundzki sos z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej