Składniki
1 sztuka
1 sztuka
null szczypt
80 gramów
1 łyżka
null szczypt
0.5 litra
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj cebulę, zieleninę, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Krok 2
Wino przelej do rondelka i zagotuj razem z posiekaną cebulką, zieleniną i liściem laurowym.
Krok 3
Połowę pieczarek przełóż do wina i gotuj przez 15 minut. Zestaw z ognia, ostudź i przetrzyj przez sito.
Krok 4
Masę wymieszaj z masłem i mąką, dołóż pozostałe pieczarki i zagotuj.
Krok 5
Gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia sosu i dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej