Udka faszerowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

6

9 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

5 łyżek

1 łyżka

2 szczypty

3 szczypty

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Krok 3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Delikat przyprawa w  płynie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa w  płynie Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej