Udka faszerowane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka faszerowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

12

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

539 osób wydrukowało

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

5 łyżek

1 łyżka

2 szczypty

3 szczypty

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Krok 3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej