Dodaj do ksiązki kucharskiej Udka faszerowane

Udka faszerowane

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Izabella Kulińska

Udka faszerowane - składniki:

  • duże udka z kurczaka - 4 sztuki
  • mięso mielone z udek kurczaka - 250 gramów
  • cebula duża - 1 sztuka
  • koperek świeży - 0.5 pęczka
  • tymianek - 0.5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0.5 łyżeczki
  • bułka tarta - 2 łyżki

Udka faszerowane - Sposób przygotowania:

  1. Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.
  3. Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.
Dodaj do książki kucharskiej

UDKA FASZEROWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

  • 4
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    PRZYPRAWA DO MIĘS KNORR

    Przyprawa do mięs Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

ryba z czosnkiem, Kurczak, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Zapiekanka z ziemniakow, Zupa krem fasolowy, Sałatka grecka, grill piersi kurczaka, Makaron z fasoli mung z krewetkami, Spaghetti z tuńczykiem, Owocowy kurczak z curry, Ziemniaczana patelnia, Lekka zupa pomidorowa, Beszamel włoski, żeberka pieczone -, Sałatka ziemniaczana z winem, Soczysty kurczak z grilla z cebulką , Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Sałatka z soczewicą, Potrawy wigilijne, Lasagne, Przepis z zapiekanka z miesem mielonym i pieczarkami, Sałatka warzywna z tuńczykiem, Sałatka z makaronem tortellini - VIDEO, Pierogi z jagodami, Przepis z obiad w pół godziny, Sałatka z brokułami i ziarnami słonecznika, Sałatki z kurczakiem, Przepis z kiełki, Przepisy kulinarne ze zdjęciami, Deser z lodami kokosowymi "Wieloryb", Deser z lodami "Sowa", Smalec babci Heleny, ryż z warzywami na patelnie, Makaron, przystawki ciasto francuskie, Eskalopki z indyka z szałwią i cytryną , Barszcz biały kremowy , Wielkanocna sałatka jajeczna z pieczarkami - VIDEO, Ogórek, makaron do, makaron z tuńczykiem i czosnkiem, sos z karkówki, Spaghetti z suszonymi pomidorami , Obiad, Przepis z sałatki z wędzonym kurczakiem -, Przepis z krewetki smazone, Bigos, Zapiekanki, Zapiekanka z kurczakiem i szparagami, Ryż smażony z warzywami, Łosoś ze Szparagami i Truskawkową Salsą, zupa serowa z serków topionych -, Przepis z puszki na przyprawy, mieso z piekarnika, Rosół, krewetki mrożone, zupa z kapusty, Zupa krem z dyni - VIDEO, Przepis z jaja w mi, Świąteczny pudding z lodami, Chilli Con Carne - VIDEO, Deser dla dzieci "Ośmiornica", Przepis z zupa na zeberkach, Pomidorowa po włosku z pieczoną papryką