Udka faszerowane

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

7

9 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

415 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 łyżki

5 łyżek

1 łyżka

2 szczypty

3 szczypty

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka dokładnie umyj i osusz. Ostrym nożem wytrybuj z kości. Skrop przyprawą w płynie, oprósz z obu stron przyprawą do mięsa, tymiankiem i czosnkiem. Odłóż na min. pół godziny.

Krok 2

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Mięso mielone wymieszaj z bułką tartą i mlekiem, dodaj cebulę i posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem ziołowym.

Krok 3

Farsz nakładaj do środka udek, od szerszej strony zawiń skórę pod spód. Udka ułóż w naczyniu do zapiekania posmarowanym oleje. Piecz ok. 45 minut podlewając najpierw odrobiną wody a potem wytworzonym sosem. Podawaj na gorąco jako danie obiadowe, ale możesz też pokroić w plastry i użyć na zimno, jako wędlinę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka faszerowane  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej