Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 sztuki

15 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju.

Krok 2

Gotowe ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy, dodajemy łyżkę masła, mleko, sól, pieprz, fix domowe frytki, cebulkę, dokładnie mieszamy.

Krok 3

Formę smarujemy margaryną. Gotową masę dzielimy 3 części, formujemy gniazda w formie (robimy miejsce na jajko). Wbijamy po 1 jajku do każdego gniazda (przyprawiamy solą pieprzem jajka) i obficie posypujemy startym serem.

Krok 4

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, i pieczemy ok 25 minut w temp 200stopni (aż jajka się zetną). Gotowe gniazda wykładamy na talerz, posypujemy koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej