Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 sztuki

15 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju.

Krok 2

Gotowe ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy, dodajemy łyżkę masła, mleko, sól, pieprz, fix domowe frytki, cebulkę, dokładnie mieszamy.

Krok 3

Formę smarujemy margaryną. Gotową masę dzielimy 3 części, formujemy gniazda w formie (robimy miejsce na jajko). Wbijamy po 1 jajku do każdego gniazda (przyprawiamy solą pieprzem jajka) i obficie posypujemy startym serem.

Krok 4

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, i pieczemy ok 25 minut w temp 200stopni (aż jajka się zetną). Gotowe gniazda wykładamy na talerz, posypujemy koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej