Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 sztuki

15 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju.

Krok 2

Gotowe ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy, dodajemy łyżkę masła, mleko, sól, pieprz, fix domowe frytki, cebulkę, dokładnie mieszamy.

Krok 3

Formę smarujemy margaryną. Gotową masę dzielimy 3 części, formujemy gniazda w formie (robimy miejsce na jajko). Wbijamy po 1 jajku do każdego gniazda (przyprawiamy solą pieprzem jajka) i obficie posypujemy startym serem.

Krok 4

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, i pieczemy ok 25 minut w temp 200stopni (aż jajka się zetną). Gotowe gniazda wykładamy na talerz, posypujemy koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Faworki z indyka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej