Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
18 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 sztuka

3 sztuki

15 dekagramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na łyżce oleju.

Krok 2

Gotowe ziemniaki obieramy, dokładnie rozgniatamy, dodajemy łyżkę masła, mleko, sól, pieprz, fix domowe frytki, cebulkę, dokładnie mieszamy.

Krok 3

Formę smarujemy margaryną. Gotową masę dzielimy 3 części, formujemy gniazda w formie (robimy miejsce na jajko). Wbijamy po 1 jajku do każdego gniazda (przyprawiamy solą pieprzem jajka) i obficie posypujemy startym serem.

Krok 4

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, i pieczemy ok 25 minut w temp 200stopni (aż jajka się zetną). Gotowe gniazda wykładamy na talerz, posypujemy koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gniazda ziemniaczane z jajkiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej