Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym

Autor: Tomasz Sienicki

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 kilogram

1 opakowanie

1 opakowanie

12 sztuk

1 łyżka

1 szklanka

2 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

null

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe marynujemy w oleju rzepakowym, czosnku, soli, pieprzu, kuminie rzymskim, liściach laurowych i zielu angielskim oraz okładamy świeżymi gałązkami tymianku. Odstawiamy na 15 minut.

Krok 2

Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony z gałązkami tymianku. Następnie polędwiczki przekładamy na blachę z posiekaną szalotką i pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 do 20 minut.

Krok 3

W trakcie pieczenia podlewamy bulionem Rosół z kury Knorr. Po tym czasie polędwiczki wyciągamy z pieca i zostawiamy by odpoczęły pod folią aluminiową.

Krok 4

Z pozostałości po smażeniu tworzymy sos. Całość miksujemy, redukujemy oraz zagęszczamy schłodzonym masłem i doprawiamy.

Krok 5

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych. Ziemniaki obieramy i gotujemy bez soli, gdy osiągną odpowiednią miękkość przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz zawartość Fix Domowe frytki i 1 jajko. Całość mieszamy dokładnie i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe krokiety obtaczając w panierce z Chrupery z kurczaka Knorr. Krokiety smażymy na głębokim oleju.

Krok 6

Szparagi blanszujemy przez 1 do 2 minut w osolonej wodzie, przekładamy do zimnej wody, najlepiej z lodem i polewamy dipem czosnkowym z Fixu Domowe frytki z dipem czosnkowym Knorr.

Krok 7

Na talerze wykładamy po 3 szparagi, polewamy je dipem czosnkowym, obok kładziemy po 2 krokiety ziemniaczane, polędwiczki kroimy na medaliony i wykładamy obok szparagów na wcześniej wylany sos pieczeniowy. Zdobimy świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne. Nie zwlekajcie – weźcie go na kulinarny warsztat, gdy tylko te przysmaki pojawią się na straganach.

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej