Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym

Autor: Tomasz Sienicki

ratingratingratingratingrating

6

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

1

2 szklanki

1 łyżka

1 szklanka

2 sztuki

1 szczypta

12 sztuk

1 sztuka

1 opakowanie

null

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe marynujemy w oleju rzepakowym, czosnku, soli, pieprzu, kuminie rzymskim, liściach laurowych i zielu angielskim oraz okładamy świeżymi gałązkami tymianku. Odstawiamy na 15 minut.

Krok 2

Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony z gałązkami tymianku. Następnie polędwiczki przekładamy na blachę z posiekaną szalotką i pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 do 20 minut.

Krok 3

W trakcie pieczenia podlewamy bulionem Rosół z kury Knorr. Po tym czasie polędwiczki wyciągamy z pieca i zostawiamy by odpoczęły pod folią aluminiową.

Krok 4

Z pozostałości po smażeniu tworzymy sos. Całość miksujemy, redukujemy oraz zagęszczamy schłodzonym masłem i doprawiamy.

Krok 5

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych. Ziemniaki obieramy i gotujemy bez soli, gdy osiągną odpowiednią miękkość przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz zawartość Fix Domowe frytki i 1 jajko. Całość mieszamy dokładnie i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe krokiety obtaczając w panierce z Chrupery z kurczaka Knorr. Krokiety smażymy na głębokim oleju.

Krok 6

Szparagi blanszujemy przez 1 do 2 minut w osolonej wodzie, przekładamy do zimnej wody, najlepiej z lodem i polewamy dipem czosnkowym z Fixu Domowe frytki z dipem czosnkowym Knorr.

Krok 7

Na talerze wykładamy po 3 szparagi, polewamy je dipem czosnkowym, obok kładziemy po 2 krokiety ziemniaczane, polędwiczki kroimy na medaliony i wykładamy obok szparagów na wcześniej wylany sos pieczeniowy. Zdobimy świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej