Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym

Autor: Tomasz Sienicki

ratingratingratingratingrating

5

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

38 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 kilogram

1 opakowanie

1 opakowanie

12 sztuk

1 łyżka

1 szklanka

2 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

4 sztuki

null

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe marynujemy w oleju rzepakowym, czosnku, soli, pieprzu, kuminie rzymskim, liściach laurowych i zielu angielskim oraz okładamy świeżymi gałązkami tymianku. Odstawiamy na 15 minut.

Krok 2

Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony z gałązkami tymianku. Następnie polędwiczki przekładamy na blachę z posiekaną szalotką i pozostałą marynatą i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 do 20 minut.

Krok 3

W trakcie pieczenia podlewamy bulionem Rosół z kury Knorr. Po tym czasie polędwiczki wyciągamy z pieca i zostawiamy by odpoczęły pod folią aluminiową.

Krok 4

Z pozostałości po smażeniu tworzymy sos. Całość miksujemy, redukujemy oraz zagęszczamy schłodzonym masłem i doprawiamy.

Krok 5

Przygotowanie krokietów ziemniaczanych. Ziemniaki obieramy i gotujemy bez soli, gdy osiągną odpowiednią miękkość przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej oraz zawartość Fix Domowe frytki i 1 jajko. Całość mieszamy dokładnie i wilgotnymi dłońmi formujemy okrągłe krokiety obtaczając w panierce z Chrupery z kurczaka Knorr. Krokiety smażymy na głębokim oleju.

Krok 6

Szparagi blanszujemy przez 1 do 2 minut w osolonej wodzie, przekładamy do zimnej wody, najlepiej z lodem i polewamy dipem czosnkowym z Fixu Domowe frytki z dipem czosnkowym Knorr.

Krok 7

Na talerze wykładamy po 3 szparagi, polewamy je dipem czosnkowym, obok kładziemy po 2 krokiety ziemniaczane, polędwiczki kroimy na medaliony i wykładamy obok szparagów na wcześniej wylany sos pieczeniowy. Zdobimy świeżymi ziołami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa ze szparagami, dipem czosnkowym i krokietami ziemniaczanym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej