Składniki
1.5 szklanki
1 szczypta
1 szklanka
3 sztuki
1 szczypta
3 sztuki
100 gramów
1 szklanka
2 sztuki
0.25 szklanki
1 pęczek
null
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zamroź lekko pierś z kurczaka, a następnie pokrój w paseczki jak frytki.
Krok 2
Bułkę tartą zmieszaj z sezamem i wyłóż na talerz. Na drugi wysyp mąkę, a na trzecim rozbełtaj jajka.
Krok 3
Kurczaka panieruj w mące, jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem.
Krok 4
Smaż na głębokim tłuszczu. Po wyjęciu odsącz.
Krok 5
Czosnek i bazylię posiekaj. Pomidory sparz, obierz ze skórek i pokrój na cząstki. Składniki zmiksuj z oliwą.
Krok 6
Kurczaka podawaj z sosem.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej