Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

400 gramów

3 łyżki

100 mililitrów

20 sztuk

15 sztuk

4 łyżki

2 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki suszone zawiń w boczek. Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw, aby ostygły. Po tym czasie obierz.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 1

Krok 2

Bataty obierz pokrój w kostkę około 1,5x1.5 centymetra. Polędwicę pokrój nieco grubiej, w kostkę 2x2 cm. Przygotuj marynatę mieszając w misce olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Zamarynuj w niej pokrojone mięso.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 2

Krok 3

Na patyki do szaszłyków nadziewaj po kolei przekrojone na pół cebulki, bataty, śliwkę z boczkiem, mięso. Czynność powtórz, tak aby na patyku znalazły się po trzy kawałki każdego składnika.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach przez około 20, do 40 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

9

Opinie o przepisie

  • Ula Struska

    Ula Struska , 27.05.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda , 27.05.2016

    A czy ktoś ma pomysł na szaszłyki bez mięsa. Chcecie być Amerykanami ,otyli i ociężaliy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ad MentalCat

    Ad MentalCat , 27.05.2016

    Mój sprawdzony przepis: cebula, pierś z kurczaka, papryka czerwona, pieczarka, ogórek kiszony i dalej w kolejności. Całość posypana mielona słodka papryką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Patrzałek

    Jadwiga Patrzałek , 27.05.2016

    KRYSIACZKU CHĘTNIE BYM DAŁA WKŁAD NA GRI8LLA ALE NIE CHCE MNIE NIKT ZAPROSIĆ POZDRAWIAM WAS

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Rączkowski

    Bogumił Rączkowski , 27.05.2016

    Widac ze moja kochana siostrzenica zainteresowana jest kakretnymi daniami mięsnymi z różną, smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gajewska

    Anna Gajewska , 27.05.2016

    Ja wiem, że z polędwicy wołowej pyszne, ale jaka cena?! Dla dwóch mężczyzn może by starczyło, a co z resztą towarzystwa?!Chyba kiełbaski grillowe- sam tłuszcz i buda z psem zmielona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Mikulicz

    Zbigniew Mikulicz , 27.05.2016

    spróbuje wyglądają ciekawie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 27.05.2016

    prima

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Galka

    Henryk Galka , 27.05.2016

    Takie ,,tanie" posiłki to tylko serwuje Makłowicz.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami

Jeśli szukasz inspiracji na kolorowy i apetyczny posiłek z grilla, przygotuj szaszłyki z polędwicy wołowej ze śliwkami. Polędwica dobrze nadaje się do dań z rusztu, odpowiednio upieczona staje się miękka i równocześnie nie traci swojej soczystości. Wybierając ją, zwróć uwagę na to, aby mięso było świeże, miało odpowiedni kolor oraz zapach. Jako dodatków użyj suszonych śliwek, które świetnie komponują się z plasterkami boczku, oraz cebulę szalotkę. Wybierz małe cebulki – nabite w całości na szaszłyk lepiej się prezentują i nie będą się rozpadać podczas grillowania. W tym daniu warto sięgnąć także po bataty. Te słodkie ziemniaki nadają się do przygotowania na wiele sposobów – dobrze smakują ugotowane, smażone lub w formie purée. Dodane do szaszłyków nadadzą im charakterystycznego słodkiego posmaku, który doskonale zrównoważy pikantną marynatę na bazie musztardy sarepskiej. Wszystkie składniki nabij naprzemiennie na patyczki i grilluj przez kilkadziesiąt minut. Podawaj z sałatką i łagodnym dipem.