Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

123 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

20 sztuk

2 sztuki

15 sztuk

500 gramów

3 łyżki

4 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki suszone zawiń w boczek. Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw, aby ostygły. Po tym czasie obierz.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 1

Krok 2

Bataty obierz pokrój w kostkę około 1,5x1.5 centymetra. Polędwicę pokrój nieco grubiej, w kostkę 2x2 cm. Przygotuj marynatę mieszając w misce olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Zamarynuj w niej pokrojone mięso.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 2

Krok 3

Na patyki do szaszłyków nadziewaj po kolei przekrojone na pół cebulki, bataty, śliwkę z boczkiem, mięso. Czynność powtórz, tak aby na patyku znalazły się po trzy kawałki każdego składnika.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 3

Krok 4

Gotowe szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach przez około 20, do 40 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki.

Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami  - Krok 4
9

Opinie o przepisie

  • Ula Struska

    Ula Struska

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Miroslaw Koda

    Miroslaw Koda

    A czy ktoś ma pomysł na szaszłyki bez mięsa. Chcecie być Amerykanami ,otyli i ociężaliy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ad MentalCat

    Ad MentalCat

    Mój sprawdzony przepis: cebula, pierś z kurczaka, papryka czerwona, pieczarka, ogórek kiszony i dalej w kolejności. Całość posypana mielona słodka papryką.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Patrzałek

    Jadwiga Patrzałek

    KRYSIACZKU CHĘTNIE BYM DAŁA WKŁAD NA GRI8LLA ALE NIE CHCE MNIE NIKT ZAPROSIĆ POZDRAWIAM WAS

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumił Rączkowski

    Bogumił Rączkowski

    Widac ze moja kochana siostrzenica zainteresowana jest kakretnymi daniami mięsnymi z różną, smacznego !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gajewska

    Anna Gajewska

    Ja wiem, że z polędwicy wołowej pyszne, ale jaka cena?! Dla dwóch mężczyzn może by starczyło, a co z resztą towarzystwa?!Chyba kiełbaski grillowe- sam tłuszcz i buda z psem zmielona.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Mikulicz

    Zbigniew Mikulicz

    spróbuje wyglądają ciekawie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta

    prima

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Galka

    Henryk Galka

    Takie ,,tanie" posiłki to tylko serwuje Makłowicz.

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami

Jeśli szukasz inspiracji na kolorowy i apetyczny posiłek z grilla, przygotuj szaszłyki z polędwicy wołowej ze śliwkami. Polędwica dobrze nadaje się do dań z rusztu, odpowiednio upieczona staje się miękka i równocześnie nie traci swojej soczystości. Wybierając ją, zwróć uwagę na to, aby mięso było świeże, miało odpowiedni kolor oraz zapach. Jako dodatków użyj suszonych śliwek, które świetnie komponują się z plasterkami boczku, oraz cebulę szalotkę. Wybierz małe cebulki – nabite w całości na szaszłyk lepiej się prezentują i nie będą się rozpadać podczas grillowania. W tym daniu warto sięgnąć także po bataty. Te słodkie ziemniaki nadają się do przygotowania na wiele sposobów – dobrze smakują ugotowane, smażone lub w formie purée. Dodane do szaszłyków nadadzą im charakterystycznego słodkiego posmaku, który doskonale zrównoważy pikantną marynatę na bazie musztardy sarepskiej. Wszystkie składniki nabij naprzemiennie na patyczki i grilluj przez kilkadziesiąt minut. Podawaj z sałatką i łagodnym dipem.