Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami
łatwe
229 osób zapisało

Składniki
500 gramów
400 gramów
3 łyżki
100 mililitrów
20 sztuk
15 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki suszone zawiń w boczek. Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw, aby ostygły. Po tym czasie obierz.

Krok 2
Bataty obierz pokrój w kostkę około 1,5x1.5 centymetra. Polędwicę pokrój nieco grubiej, w kostkę 2x2 cm. Przygotuj marynatę mieszając w misce olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Zamarynuj w niej pokrojone mięso.

Krok 3
Na patyki do szaszłyków nadziewaj po kolei przekrojone na pół cebulki, bataty, śliwkę z boczkiem, mięso. Czynność powtórz, tak aby na patyku znalazły się po trzy kawałki każdego składnika.

Krok 4
Gotowe szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach przez około 20, do 40 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki.


Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami
Jeśli szukasz inspiracji na kolorowy i apetyczny posiłek z grilla, przygotuj szaszłyki z polędwicy wołowej ze śliwkami. Polędwica dobrze nadaje się do dań z rusztu, odpowiednio upieczona staje się miękka i równocześnie nie traci swojej soczystości. Wybierając ją, zwróć uwagę na to, aby mięso było świeże, miało odpowiedni kolor oraz zapach. Jako dodatków użyj suszonych śliwek, które świetnie komponują się z plasterkami boczku, oraz cebulę szalotkę. Wybierz małe cebulki – nabite w całości na szaszłyk lepiej się prezentują i nie będą się rozpadać podczas grillowania. W tym daniu warto sięgnąć także po bataty. Te słodkie ziemniaki nadają się do przygotowania na wiele sposobów – dobrze smakują ugotowane, smażone lub w formie purée. Dodane do szaszłyków nadadzą im charakterystycznego słodkiego posmaku, który doskonale zrównoważy pikantną marynatę na bazie musztardy sarepskiej. Wszystkie składniki nabij naprzemiennie na patyczki i grilluj przez kilkadziesiąt minut. Podawaj z sałatką i łagodnym dipem.