Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami
łatwe
231 osób zapisało

Składniki
500 gramów
400 gramów
3 łyżki
100 mililitrów
20 sztuk
15 sztuk
4 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki suszone zawiń w boczek. Szalotki zalej wrzącą wodą i odstaw, aby ostygły. Po tym czasie obierz.

Krok 2
Bataty obierz pokrój w kostkę około 1,5x1.5 centymetra. Polędwicę pokrój nieco grubiej, w kostkę 2x2 cm. Przygotuj marynatę mieszając w misce olej, musztardę oraz przyprawę Knorr. Zamarynuj w niej pokrojone mięso.

Krok 3
Na patyki do szaszłyków nadziewaj po kolei przekrojone na pół cebulki, bataty, śliwkę z boczkiem, mięso. Czynność powtórz, tak aby na patyku znalazły się po trzy kawałki każdego składnika.

Krok 4
Gotowe szaszłyki grilluj na średnio rozgrzanym grillu na aluminiowych tackach przez około 20, do 40 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki.


Dobra rada:
Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyk z polędwicy wołowej ze śliwkami
Jeśli szukasz inspiracji na kolorowy i apetyczny posiłek z grilla, przygotuj szaszłyki z polędwicy wołowej ze śliwkami. Polędwica dobrze nadaje się do dań z rusztu, odpowiednio upieczona staje się miękka i równocześnie nie traci swojej soczystości. Wybierając ją, zwróć uwagę na to, aby mięso było świeże, miało odpowiedni kolor oraz zapach. Jako dodatków użyj suszonych śliwek, które świetnie komponują się z plasterkami boczku, oraz cebulę szalotkę. Wybierz małe cebulki – nabite w całości na szaszłyk lepiej się prezentują i nie będą się rozpadać podczas grillowania. W tym daniu warto sięgnąć także po bataty. Te słodkie ziemniaki nadają się do przygotowania na wiele sposobów – dobrze smakują ugotowane, smażone lub w formie purée. Dodane do szaszłyków nadadzą im charakterystycznego słodkiego posmaku, który doskonale zrównoważy pikantną marynatę na bazie musztardy sarepskiej. Wszystkie składniki nabij naprzemiennie na patyczki i grilluj przez kilkadziesiąt minut. Podawaj z sałatką i łagodnym dipem.