Sajgonki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

6

heart
25 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

88 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmażamy na oleju z dodatkiem posiekanej dymki i startej grubo marchewki.

Krok 2

Fix rozrabiamy z 300 ml zimnej wody i dodajemy do mięsa. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3

Kapustę siekamy i dodajemy do ostudzonego farszu.

Krok 4

Farsz nakładamy na papier ryżowy i zawijamy zamykając boki. Smażymy krótko w głębokim tłuszczu.

Krok 5

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Czeskie knedliczki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SajgonkiSajgonki

Sajgonki to danie bardzo popularne w krajach wschodnich. Potrawa pochodzi z Wietnamu i właśnie stamtąd przywędrowała do Polski. Niekiedy sajgonki nazywane są też krokietami lub naleśnikami wiosennymi. Farsz do tego dania przygotowuje się m.in. z kapusty pekińskiej, mielonego kurczaka, marchwi oraz cebuli. Wszystkie te składniki muszą być ze sobą dokładnie wymieszane. Należy je także doprawić, zanim zaczniesz faszerować. Warto zwrócić uwagę na ciasto wykorzystywane do sajgonek. Nie jest to ciasto naleśnikowe, tylko… papier ryżowy. Produkt, bardzo popularny w Wietnamie i w Chinach, wyrabiany jest z rozmoczonego ryżu, który rozprowadza się na tkaninie rozłożonej nad zbiornikiem z parującą wodą. Taki sposób wyrabiania papieru ryżowego sprawia, że jest on delikatny i chrupiący po usmażeniu. Sajgonki muszą być smażone krótko, ale w głębokim tłuszczu.