Sajgonki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sajgonki

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

6

23 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso przesmażamy na oleju z dodatkiem posiekanej dymki i startej grubo marchewki.

Krok 2

Fix rozrabiamy z 300 ml zimnej wody i dodajemy do mięsa. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3

Kapustę siekamy i dodajemy do ostudzonego farszu.

Krok 4

Farsz nakładamy na papier ryżowy i zawijamy zamykając boki. Smażymy krótko w głębokim tłuszczu.

Krok 5

Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sajgonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.

Czytaj więcej

Bób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!

Czytaj więcej

przepisy.pl - SajgonkiSajgonki

Sajgonki to danie bardzo popularne w krajach wschodnich. Potrawa pochodzi z Wietnamu i właśnie stamtąd przywędrowała do Polski. Niekiedy sajgonki nazywane są też krokietami lub naleśnikami wiosennymi. Farsz do tego dania przygotowuje się m.in. z kapusty pekińskiej, mielonego kurczaka, marchwi oraz cebuli. Wszystkie te składniki muszą być ze sobą dokładnie wymieszane. Należy je także doprawić, zanim zaczniesz faszerować. Warto zwrócić uwagę na ciasto wykorzystywane do sajgonek. Nie jest to ciasto naleśnikowe, tylko… papier ryżowy. Produkt, bardzo popularny w Wietnamie i w Chinach, wyrabiany jest z rozmoczonego ryżu, który rozprowadza się na tkaninie rozłożonej nad zbiornikiem z parującą wodą. Taki sposób wyrabiania papieru ryżowego sprawia, że jest on delikatny i chrupiący po usmażeniu. Sajgonki muszą być smażone krótko, ale w głębokim tłuszczu.