Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

5

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

97 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

10 sztuk

5 sztuk

50 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

2 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roszponkę opłukaj i odstaw na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.

Krok 2

Pierś z kurczaka opłukaj, pokrój w kostkę i wymieszaj z ziołami prowansalskimi i przyprawą do gyrosa. Usmaż na oliwie.

Krok 3

Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową, szybko podlej sosem sojowym i chwilę przesmaż na dużym ogniu- tak aby płyny nie zdążyły wypłynąć. Suszone pomidory pokrój w paski.

Krok 4

Jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr.

Krok 5

W misce wymieszaj roszponkę z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Posypa pokruszoną fetą i ostrą papryką w płatkach. Na talerzach polej sosem czosnkowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkamiSałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami

Smaczna sałatka z kurczakiem, oparta na zaledwie kilku składnikach, przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. Przygotowuje się ją z roszponki, która jest delikatnie orzechowa i ma drobne liście, które często wykorzystuje się do dekoracji wielu dań. Sałatka z roszponką, kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami polana jest sosem czosnkowym, podkreślającym jej smak. To dobra propozycja na jedną z przekąsek podczas przyjęcia lub na kolację. Serwuj ją z bagietką – świeżą lub grillowaną. Sprawdzi się w tym przepisie także dodatek sera. Danie urozmaici biała mozzarella, ser z niebieską pleśnią lub roladka z sera koziego. Z pikantnymi pieczarkami i soczystym kurczakiem dobrze będą komponować się też świeże pomidory. Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami będzie również wyśmienita z dodatkiem makaronu razowego, np. kokardek. W takiej postaci można ją podać nawet na obiad. Jeśli spodobała Ci się ta warzywno-mięsna kompozycja, wypróbuj koniecznie podany przepis. Smacznego.