Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami
łatwe
98 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 sztuka
10 sztuk
5 sztuk
50 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Roszponkę opłukaj i odstaw na sitko, aby odsączyć nadmiar wody.
Krok 2
Pierś z kurczaka opłukaj, pokrój w kostkę i wymieszaj z ziołami prowansalskimi i przyprawą do gyrosa. Usmaż na oliwie.
Krok 3
Pieczarki umyj i pokrój w ćwiartki. Wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową, szybko podlej sosem sojowym i chwilę przesmaż na dużym ogniu- tak aby płyny nie zdążyły wypłynąć. Suszone pomidory pokrój w paski.
Krok 4
Jogurt wymieszaj z sosem sałatkowym czosnkowym Knorr.
Krok 5
W misce wymieszaj roszponkę z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami. Posypa pokruszoną fetą i ostrą papryką w płatkach. Na talerzach polej sosem czosnkowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami
Smaczna sałatka z kurczakiem, oparta na zaledwie kilku składnikach, przypadnie do gustu osobom lubiącym wyraziste smaki. Przygotowuje się ją z roszponki, która jest delikatnie orzechowa i ma drobne liście, które często wykorzystuje się do dekoracji wielu dań. Sałatka z roszponką, kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami polana jest sosem czosnkowym, podkreślającym jej smak. To dobra propozycja na jedną z przekąsek podczas przyjęcia lub na kolację. Serwuj ją z bagietką – świeżą lub grillowaną. Sprawdzi się w tym przepisie także dodatek sera. Danie urozmaici biała mozzarella, ser z niebieską pleśnią lub roladka z sera koziego. Z pikantnymi pieczarkami i soczystym kurczakiem dobrze będą komponować się też świeże pomidory. Sałatka z roszponką, kurczakiem i pieczarkami będzie również wyśmienita z dodatkiem makaronu razowego, np. kokardek. W takiej postaci można ją podać nawet na obiad. Jeśli spodobała Ci się ta warzywno-mięsna kompozycja, wypróbuj koniecznie podany przepis. Smacznego.