Filet z kurczaka ze szpinakiem i fetą - Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety po grecku

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

2 łyżki

2 szczypty

5 łyżek

1 szczypta

1 szczypta

150 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak podsmażamy na maśle. Dodajemy gałkę, sól i pieprz. Następnie dodajemy śmietankę i gotujemy aż szpinak zgęstnieje. Na koniec dodajemy migdały.

Krok 2

W filetach robimy kieszonki do których wkładamy posiekaną fetę i szpinak. Filety posypujemy Delikatem.

Krok 3

Pieczemy w 200 stopniach 45 minut pod przykryciem a następnie 15 minut bez przykrycia aby mięso się zrumieniło.

Kasia G.

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety po grecku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety po grecku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej