Kociołek warzywny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kociołek warzywny

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

200 gramów

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę obierz z brzydszych liści i umyj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Z fasolki odkrój końce i pokrój na kawałki długości 3 cm. Liście kapusty pokrój w paski.

Krok 2

Do garnka wlej oliwę, dodaj warzywa, Bulion na włoszczyźnie Knorr i zalej 250 ml wrzątku. Przykryj dokładnie i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

Krok 3

Zdejmij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu jeszcze 5 minut, często mieszając, aby nadmiar płynu odparował.

Krok 4

Szczypiorek i pietruszkę posiekaj, dodaj do warzyw i wymieszaj.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek warzywny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociołek warzywny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej