
Składniki
200 gramów
2 sztuki
200 gramów
200 gramów
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Brukselkę obierz z brzydszych liści i umyj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Z fasolki odkrój końce i pokrój na kawałki długości 3 cm. Liście kapusty pokrój w paski.
Krok 2
Do garnka wlej oliwę, dodaj warzywa, Bulion na włoszczyźnie Knorr i zalej 250 ml wrzątku. Przykryj dokładnie i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
Krok 3
Zdejmij pokrywkę i gotuj na średnim ogniu jeszcze 5 minut, często mieszając, aby nadmiar płynu odparował.
Krok 4
Szczypiorek i pietruszkę posiekaj, dodaj do warzyw i wymieszaj.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej