
Składniki
100 gramów
null
0.3 szklanki
1 sztuka
null
1 sztuka
150 gramów
3 łyżki
null
3 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
Krok 2
Posiekaj obraną cebulę, szczypiorek i boczek w kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 3
Odstaw do wystygnięcia, po czym wymieszaj z surowym jajkiem.
Krok 4
Filety rozłóż na desce, nałóż na każdy odrobinę farszu i zwiń w rolady. Zwiąż bawełnianą nitką i podsmaż na patelni z obydwóch stron.
Krok 5
Podlej śmietaną i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Krok 6
Przełóż na talerze, a pozostały po duszeniu sos dopraw do smaku musztardą i przyprawami. Polej rolady.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej