Sałatka z pieczonym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę do ryby: kostkę Knorr rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, dodaj miód, sok z cytryny oraz starty imbir i pieprz.

Krok 2

Gotową marynatą natrzyj łososia, ułóż na pergaminie i upiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (ok. 8 minut).

Krok 3

Przygotuj włoski sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Dodaj pokrojoną kolendrę.

Krok 4

Na talerzach rozłóż plastry mango, liście szpinaku oraz cebulę. Całość skrop przygotowanym sosem a na wierzchu ułóż upieczoną rybę. Sałatkę podawaj z ziołową bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać papryczkę chilli a ryba nabierze ostrego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym łososiemSałatka z pieczonym łososiem

Wykwintna sałatka z tego przepisu wyróżnia się niebanalnym smakiem, który uzyskasz dzięki połączeniu delikatnego mięsa z łososia, tropikalnego mango oraz świeżych liści szpinaku. Aby ryba nabrała wyrazistości, przygotuj do niej marynatę z miodu, soku z cytryny, startego korzenia imbiru oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Natrzyj świeżego łososia zalewą, wstaw do piekarnika i piecz przez kilka minut. Czerwoną cebulę i mango pokrój w plastry, a liście szpinaku opłucz, osusz i pozbaw łodyżek. Tak przygotowane składniki ułóż starannie na talerzu. Do sałatki niezbędny jest odpowiedni dressing – przyrządzisz go na bazie wody i oliwy z dodatkiem błyskawicznego sosu sałatkowego w proszku oraz drobno posiekanej świeżej kolendry. Sałatkę skrop obficie dressingiem i ułóż na niej kawałki podpieczonego oraz przestudzonego łososia. Podawaj ją z ziołową lub czosnkową bagietką, którą możesz także zgrillować, aby była ciepła i chrupiąca. Zapisz nasz przepis na smaczną sałatkę z pieczonym łososiem.