Sałatka z pieczonym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

90 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę do ryby: kostkę Knorr rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, dodaj miód, sok z cytryny oraz starty imbir i pieprz.

Krok 2

Gotową marynatą natrzyj łososia, ułóż na pergaminie i upiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (ok. 8 minut).

Krok 3

Przygotuj włoski sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Dodaj pokrojoną kolendrę.

Krok 4

Na talerzach rozłóż plastry mango, liście szpinaku oraz cebulę. Całość skrop przygotowanym sosem a na wierzchu ułóż upieczoną rybę. Sałatkę podawaj z ziołową bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać papryczkę chilli a ryba nabierze ostrego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym łososiemSałatka z pieczonym łososiem

Wykwintna sałatka z tego przepisu wyróżnia się niebanalnym smakiem, który uzyskasz dzięki połączeniu delikatnego mięsa z łososia, tropikalnego mango oraz świeżych liści szpinaku. Aby ryba nabrała wyrazistości, przygotuj do niej marynatę z miodu, soku z cytryny, startego korzenia imbiru oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Natrzyj świeżego łososia zalewą, wstaw do piekarnika i piecz przez kilka minut. Czerwoną cebulę i mango pokrój w plastry, a liście szpinaku opłucz, osusz i pozbaw łodyżek. Tak przygotowane składniki ułóż starannie na talerzu. Do sałatki niezbędny jest odpowiedni dressing – przyrządzisz go na bazie wody i oliwy z dodatkiem błyskawicznego sosu sałatkowego w proszku oraz drobno posiekanej świeżej kolendry. Sałatkę skrop obficie dressingiem i ułóż na niej kawałki podpieczonego oraz przestudzonego łososia. Podawaj ją z ziołową lub czosnkową bagietką, którą możesz także zgrillować, aby była ciepła i chrupiąca. Zapisz nasz przepis na smaczną sałatkę z pieczonym łososiem.