Sałatka z pieczonym łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka z pieczonym łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

40 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

66 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę do ryby: kostkę Knorr rozpuść w kilku łyżkach gorącej wody, dodaj miód, sok z cytryny oraz starty imbir i pieprz.

Krok 2

Gotową marynatą natrzyj łososia, ułóż na pergaminie i upiecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku (ok. 8 minut).

Krok 3

Przygotuj włoski sos sałatkowy – zawartość opakowania Knorr wymieszaj z trzema łyżkami wody oraz oliwą. Dodaj pokrojoną kolendrę.

Krok 4

Na talerzach rozłóż plastry mango, liście szpinaku oraz cebulę. Całość skrop przygotowanym sosem a na wierzchu ułóż upieczoną rybę. Sałatkę podawaj z ziołową bagietką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do marynaty możesz dodać papryczkę chilli a ryba nabierze ostrego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym łososiemSałatka z pieczonym łososiem

Wykwintna sałatka z tego przepisu wyróżnia się niebanalnym smakiem, który uzyskasz dzięki połączeniu delikatnego mięsa z łososia, tropikalnego mango oraz świeżych liści szpinaku. Aby ryba nabrała wyrazistości, przygotuj do niej marynatę z miodu, soku z cytryny, startego korzenia imbiru oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Natrzyj świeżego łososia zalewą, wstaw do piekarnika i piecz przez kilka minut. Czerwoną cebulę i mango pokrój w plastry, a liście szpinaku opłucz, osusz i pozbaw łodyżek. Tak przygotowane składniki ułóż starannie na talerzu. Do sałatki niezbędny jest odpowiedni dressing – przyrządzisz go na bazie wody i oliwy z dodatkiem błyskawicznego sosu sałatkowego w proszku oraz drobno posiekanej świeżej kolendry. Sałatkę skrop obficie dressingiem i ułóż na niej kawałki podpieczonego oraz przestudzonego łososia. Podawaj ją z ziołową lub czosnkową bagietką, którą możesz także zgrillować, aby była ciepła i chrupiąca. Zapisz nasz przepis na smaczną sałatkę z pieczonym łososiem.