
Składniki
1 sztuka
3 ziarna
1 sztuka
4 ziarna
1 szklanka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z warzyw, cebuli i przypraw ugotuj wywar, przecedź.
Krok 2
Karasie natrzyj solą, włóż do rondla i zalej wywarem. Gotuj około 15 minut.
Krok 3
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem i śmietaną. Podgrzej ciągle mieszając.
Krok 4
Do gotowego sosu włóż karasie i duś około 5 minut na małym ogniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej