
Składniki
1 sztuka
3 ziarna
1 sztuka
4 ziarna
1 szklanka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 pęczek
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z warzyw, cebuli i przypraw ugotuj wywar, przecedź.
Krok 2
Karasie natrzyj solą, włóż do rondla i zalej wywarem. Gotuj około 15 minut.
Krok 3
Z masła i mąki zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem i śmietaną. Podgrzej ciągle mieszając.
Krok 4
Do gotowego sosu włóż karasie i duś około 5 minut na małym ogniu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej