Pikantne pstrągi w liściach chrzanu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne pstrągi w liściach chrzanu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

33 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pstrągi umyj, usuń oczy, ponacinaj wierzch aż do ości.

Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - Krok 1

Krok 2

Cukinie, fenkuł i ziemniaki pokrój w plastry, posiekaj natkę kopru i czosnek, pomidorki przekrój na pół. Otrzyj cytryny ze skóry, a następnie jedną cytrynę okrój z białej warstwy i pokrój w plastry.

Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - Krok 2

Krok 3

W misce pomieszaj oliwę z oliwek, połowę czosnku, połowę opakowania przyprawy grubo mielonej Knorr, skórkę z cytryny. Marynatę podziel na dwie części, w pierwszej zamarynuj rybę, dobrze ją wetrzyj w skórę i środek ryby, w drugiej marynacie obtocz warzywa – cukinie, ziemniaki i fenkuł.

Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - Krok 3

Krok 4

W tej samej misce wymieszaj masło, koperek i czosnek. Słuszną porcję masła włóż do środka każdej ryby.

Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - Krok 4

Krok 5

Na desce rozłóż dwa duże liście chrzanu. Na środku ułóż porcję ziemniaków, cukinii i fenkuła, na warzywach połóż rybę, na rybie ułóż kilka pomidorków, porcje kaparów i plastry cytryny.

Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - Krok 5

Krok 6

Całość ściśle zroluj zawijając brzegi do środka, następnie ryby ułóż na blaszce do pieczenia i piecz 30 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.

Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego przepisu możesz użyć dowolnej ryby – dorsza, dorady czy okonia morskiego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pikantne pstrągi w liściach chrzanu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pikantne pstrągi w liściach chrzanuPikantne pstrągi w liściach chrzanu

Pstrąga z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Znany jest w całym kraju pod różnymi postaciami. Najczęściej trafia na patelnię lub grill, tworząc pyszną potrawę obiadową. Jeśli chcecie wprowadzić nieco świeżości do waszej kuchni, zaskakując bliskich kulinarną kreatywnością, przygotujcie pikantnego pstrąga w liściach chrzanu, według naszej receptury. To danie z pewnością zagości w waszym menu na stałe. Delikatna ryba, której smak wzmacnia pikantna mieszanka przypraw oraz naturalny aromat chrzanu, zachwyci każdego!

Dla kogo?

Pikantne pstrągi w liściach chrzanu to danie dedykowane przede wszystkim miłośnikom ryb w nowoczesnej i pikantnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Potrawa sprawdzi się jako element codziennego menu obiadowego. Pikantne pstrągi doskonale wpisują się również w charakter uroczystej kolacji.

Czy wiesz, że?

W Polsce występują trzy gatunki pstrąga: potokowy, tęczowy i źródlany. Na stoły najczęściej trafia odmiana tęczowa, która hodowana jest przede wszystkim na Pomorzu Gdańskim.

Dla urozmaicenia:

Nasz przepis na pstrąga sprawdzi się doskonale także z innymi gatunkami ryb, np. doradą, okoniem morskim czy dorszem.