Składniki
4 sztuki
8 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
4 sztuki
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pstrągi umyj, usuń oczy, ponacinaj wierzch aż do ości.
Krok 2
Cukinie, fenkuł i ziemniaki pokrój w plastry, posiekaj natkę kopru i czosnek, pomidorki przekrój na pół. Otrzyj cytryny ze skóry, a następnie jedną cytrynę okrój z białej warstwy i pokrój w plastry.
Krok 3
W misce pomieszaj oliwę z oliwek, połowę czosnku, połowę opakowania przyprawy grubo mielonej Knorr, skórkę z cytryny. Marynatę podziel na dwie części, w pierwszej zamarynuj rybę, dobrze ją wetrzyj w skórę i środek ryby, w drugiej marynacie obtocz warzywa – cukinie, ziemniaki i fenkuł.
Krok 4
W tej samej misce wymieszaj masło, koperek i czosnek. Słuszną porcję masła włóż do środka każdej ryby.
Krok 5
Na desce rozłóż dwa duże liście chrzanu. Na środku ułóż porcję ziemniaków, cukinii i fenkuła, na warzywach połóż rybę, na rybie ułóż kilka pomidorków, porcje kaparów i plastry cytryny.
Krok 6
Całość ściśle zroluj zawijając brzegi do środka, następnie ryby ułóż na blaszce do pieczenia i piecz 30 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku.
Dobra rada:
Do tego przepisu możesz użyć dowolnej ryby – dorsza, dorady czy okonia morskiego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa pikantna grubo mielona Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pikantne pstrągi w liściach chrzanu
Pstrąga z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Znany jest w całym kraju pod różnymi postaciami. Najczęściej trafia na patelnię lub grill, tworząc pyszną potrawę obiadową. Jeśli chcecie wprowadzić nieco świeżości do waszej kuchni, zaskakując bliskich kulinarną kreatywnością, przygotujcie pikantnego pstrąga w liściach chrzanu, według naszej receptury. To danie z pewnością zagości w waszym menu na stałe. Delikatna ryba, której smak wzmacnia pikantna mieszanka przypraw oraz naturalny aromat chrzanu, zachwyci każdego!
Dla kogo?
Pikantne pstrągi w liściach chrzanu to danie dedykowane przede wszystkim miłośnikom ryb w nowoczesnej i pikantnej odsłonie.
Na jaką okazję?
Potrawa sprawdzi się jako element codziennego menu obiadowego. Pikantne pstrągi doskonale wpisują się również w charakter uroczystej kolacji.
Czy wiesz, że?
W Polsce występują trzy gatunki pstrąga: potokowy, tęczowy i źródlany. Na stoły najczęściej trafia odmiana tęczowa, która hodowana jest przede wszystkim na Pomorzu Gdańskim.
Dla urozmaicenia:
Nasz przepis na pstrąga sprawdzi się doskonale także z innymi gatunkami ryb, np. doradą, okoniem morskim czy dorszem.