Warzywa tagine przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa tagine

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.25 łyżeczki

400 gramów

0.5 szklanki

100 gramów

1 pęczek

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj szalotkę, czosnek oraz natkę pietruszki. Łodygę selera, koper włoski, batat i marchew pokrój na kawałki grubości 2 cm. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Imbir zetrzyj na tarce. Ciecierzycę i fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą. Śliwki przekrój na pół.

Warzywa tagine - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na dnie taginu (jeśli nie posiadasz takiego naczynia, użyj zwykłego naczynia żaroodpornego). Dodaj szalotki, czosnek, imbir, seler i cynamon. Smaż ok. 5 minut, często mieszając, aż szalotki i seler zaczną mięknąć. Dodaj przyprawę Harissa Knorr, sól oraz cynamon. Smaż minutę, ciągle mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj pomidory z puszki, szafran, marchew, batat, kalafior i koper.

Warzywa tagine - Krok 2

Krok 3

Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku ok. 30–40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Warzywa tagine - Krok 3

Krok 4

Ok. 20 minut przed końcem wyznaczonego czasu dodaj fasolkę szparagową, ciecierzycę, oliwki i suszone śliwki. Warzywny gulasz po upieczeniu obficie oprósz natką pietruszki.

Warzywa tagine - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W warzywnym gulaszu obok natki pietruszki idealnie sprawdzi się mięta lub kolendra. Warzywa w gulaszu powinny być jędrne, a nie rozgotowane.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Uwielbiam kuchnie marokańską.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa tagineWarzywa tagine

Dziś przed Państwem – wegańskie danie, na które nie będą narzekać nawet mięsożercy. Pełne warzyw i aromatycznych przypraw razem stworzą kompozycję idealną. Znajdziesz tu między innymi fasolę szparagową, kalafior, ciecierzycę, pomidory, a nawet wędzone śliwki. O tym smaku nie da się opowiedzieć – trzeba go poznać osobiście!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla wegan i wegetarian, bo nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak tej potrawy powinni spróbować też mięsożercy, żeby się przekonać, że obiad bez mięsa również może być pyszny!

Na jaką okazję?

Warzywa tagine to potrawa na obiad czy kolację. Jej skład sprawia, że jest uniwersalna i można ją podać o każdej porze dnia. 

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz, żeby warzywa pozostały jędrne, podsmaż je dobrze, zanim dodasz pomidory z puszki. Jeśli wrzucisz je za szybko, warzywa ugotują się, zamiast usmażyć i będą za miękkie.

Dla urozmaicenia:

Oprócz natki pietruszki możesz dodać też miętę lub kolendrę. Warzywny gulasz będzie jeszcze bardziej aromatyczny!