Warzywa tagine

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

1 łyżeczka

3 cm

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 pęczek

4 sztuki

2 łyżki

0.5 sztuki

400 gramów

0.25 łyżeczki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj szalotkę, czosnek oraz natkę pietruszki. Łodygę selera, koper włoski, batat i marchew pokrój na kawałki grubości 2 cm. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Imbir zetrzyj na tarce. Ciecierzycę i fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą. Śliwki przekrój na pół.

Warzywa tagine - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na dnie taginu (jeśli nie posiadasz takiego naczynia, użyj zwykłego naczynia żaroodpornego). Dodaj szalotki, czosnek, imbir, seler i cynamon. Smaż ok. 5 minut, często mieszając, aż szalotki i seler zaczną mięknąć. Dodaj przyprawę Harissa Knorr, sól oraz cynamon. Smaż minutę, ciągle mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj pomidory z puszki, szafran, marchew, batat, kalafior i koper.

Warzywa tagine - Krok 2

Krok 3

Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku ok. 30–40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Warzywa tagine - Krok 3

Krok 4

Ok. 20 minut przed końcem wyznaczonego czasu dodaj fasolkę szparagową, ciecierzycę, oliwki i suszone śliwki. Warzywny gulasz po upieczeniu obficie oprósz natką pietruszki.

Warzywa tagine - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W warzywnym gulaszu obok natki pietruszki idealnie sprawdzi się mięta lub kolendra. Warzywa w gulaszu powinny być jędrne, a nie rozgotowane.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa tagineWarzywa tagine

Dziś przed Państwem – wegańskie danie, na które nie będą narzekać nawet mięsożercy. Pełne warzyw i aromatycznych przypraw razem stworzą kompozycję idealną. Znajdziesz tu między innymi fasolę szparagową, kalafior, ciecierzycę, pomidory, a nawet wędzone śliwki. O tym smaku nie da się opowiedzieć – trzeba go poznać osobiście!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla wegan i wegetarian, bo nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak tej potrawy powinni spróbować też mięsożercy, żeby się przekonać, że obiad bez mięsa również może być pyszny!

Na jaką okazję?

Warzywa tagine to potrawa na obiad czy kolację. Jej skład sprawia, że jest uniwersalna i można ją podać o każdej porze dnia. 

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz, żeby warzywa pozostały jędrne, podsmaż je dobrze, zanim dodasz pomidory z puszki. Jeśli wrzucisz je za szybko, warzywa ugotują się, zamiast usmażyć i będą za miękkie.

Dla urozmaicenia:

Oprócz natki pietruszki możesz dodać też miętę lub kolendrę. Warzywny gulasz będzie jeszcze bardziej aromatyczny!