Warzywa tagine przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa tagine

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

3 cm

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.25 łyżeczki

400 gramów

0.5 szklanki

100 gramów

1 pęczek

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drobno posiekaj szalotkę, czosnek oraz natkę pietruszki. Łodygę selera, koper włoski, batat i marchew pokrój na kawałki grubości 2 cm. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Imbir zetrzyj na tarce. Ciecierzycę i fasolkę przepłucz pod bieżącą wodą. Śliwki przekrój na pół.

Warzywa tagine - Krok 1

Krok 2

Oliwę rozgrzej na dnie taginu (jeśli nie posiadasz takiego naczynia, użyj zwykłego naczynia żaroodpornego). Dodaj szalotki, czosnek, imbir, seler i cynamon. Smaż ok. 5 minut, często mieszając, aż szalotki i seler zaczną mięknąć. Dodaj przyprawę Harissa Knorr, sól oraz cynamon. Smaż minutę, ciągle mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodaj pomidory z puszki, szafran, marchew, batat, kalafior i koper.

Warzywa tagine - Krok 2

Krok 3

Całość dokładnie wymieszaj, przykryj i piecz w rozgrzanym do 190°C piekarniku ok. 30–40 minut, aż warzywa będą miękkie.

Warzywa tagine - Krok 3

Krok 4

Ok. 20 minut przed końcem wyznaczonego czasu dodaj fasolkę szparagową, ciecierzycę, oliwki i suszone śliwki. Warzywny gulasz po upieczeniu obficie oprósz natką pietruszki.

Warzywa tagine - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

W warzywnym gulaszu obok natki pietruszki idealnie sprawdzi się mięta lub kolendra. Warzywa w gulaszu powinny być jędrne, a nie rozgotowane.

1

Opinie o przepisie

  • Kamila Kolbuch

    Kamila Kolbuch , 02.11.2022

    Uwielbiam kuchnie marokańską.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa tagine - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa tagineWarzywa tagine

Dziś przed Państwem – wegańskie danie, na które nie będą narzekać nawet mięsożercy. Pełne warzyw i aromatycznych przypraw razem stworzą kompozycję idealną. Znajdziesz tu między innymi fasolę szparagową, kalafior, ciecierzycę, pomidory, a nawet wędzone śliwki. O tym smaku nie da się opowiedzieć – trzeba go poznać osobiście!

Dla kogo?

Przede wszystkim dla wegan i wegetarian, bo nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak tej potrawy powinni spróbować też mięsożercy, żeby się przekonać, że obiad bez mięsa również może być pyszny!

Na jaką okazję?

Warzywa tagine to potrawa na obiad czy kolację. Jej skład sprawia, że jest uniwersalna i można ją podać o każdej porze dnia. 

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz, żeby warzywa pozostały jędrne, podsmaż je dobrze, zanim dodasz pomidory z puszki. Jeśli wrzucisz je za szybko, warzywa ugotują się, zamiast usmażyć i będą za miękkie.

Dla urozmaicenia:

Oprócz natki pietruszki możesz dodać też miętę lub kolendrę. Warzywny gulasz będzie jeszcze bardziej aromatyczny!