Filety w sosie grzybowo serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety w sosie grzybowo serowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

250 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy na patelni grillowej z odrobinie oleju po około 3 minuty z każdej strony.

Krok 2

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (polecam zetrzeć na szatkownicy). Obsmażamy je na maśle z cebulą. Kiedy woda odparuje, dodajemy Delikat, pieprz, pietruszkę oraz kremówkę zmiksowaną z serkiem (najlepiej użyć blendera, by nie było grudek sera). Gotujemy na małym ogniu około 5 minut - do czasu aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, a na nim układamy mięso. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej