Filety w sosie grzybowo serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety w sosie grzybowo serowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

250 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy na patelni grillowej z odrobinie oleju po około 3 minuty z każdej strony.

Krok 2

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (polecam zetrzeć na szatkownicy). Obsmażamy je na maśle z cebulą. Kiedy woda odparuje, dodajemy Delikat, pieprz, pietruszkę oraz kremówkę zmiksowaną z serkiem (najlepiej użyć blendera, by nie było grudek sera). Gotujemy na małym ogniu około 5 minut - do czasu aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, a na nim układamy mięso. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej