Filety w sosie grzybowo serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Filety w sosie grzybowo serowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

250 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy na patelni grillowej z odrobinie oleju po około 3 minuty z każdej strony.

Krok 2

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (polecam zetrzeć na szatkownicy). Obsmażamy je na maśle z cebulą. Kiedy woda odparuje, dodajemy Delikat, pieprz, pietruszkę oraz kremówkę zmiksowaną z serkiem (najlepiej użyć blendera, by nie było grudek sera). Gotujemy na małym ogniu około 5 minut - do czasu aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, a na nim układamy mięso. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej