Filety w sosie grzybowo serowym

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

400 gramów

100 gramów

250 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety posypujemy rozkruszoną kosteczką czosnkową, posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy na patelni grillowej z odrobinie oleju po około 3 minuty z każdej strony.

Krok 2

Pieczarki kroimy w cienkie plasterki (polecam zetrzeć na szatkownicy). Obsmażamy je na maśle z cebulą. Kiedy woda odparuje, dodajemy Delikat, pieprz, pietruszkę oraz kremówkę zmiksowaną z serkiem (najlepiej użyć blendera, by nie było grudek sera). Gotujemy na małym ogniu około 5 minut - do czasu aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, a na nim układamy mięso. Zapiekamy około 20 minut. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Kasia G.

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Filety w sosie grzybowo serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej