Zapiekanka ziemniaczana z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

60 dekagramów

1.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.

Krok 3

Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.

Krok 4

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.

Krok 5

W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej