Zapiekanka ziemniaczana z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

5

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

60 dekagramów

1.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.

Krok 3

Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.

Krok 4

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.

Krok 5

W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ćwikła
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej