Zapiekanka ziemniaczana z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

20 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

10 dekagramów

60 dekagramów

1.5 kilograma

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone dopraw solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

W natłuszczonym oliwą z oliwek naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, posyp pokrojoną w talarki cebulą.

Krok 3

Wyłóż masę mięsną, a na niej pokrojoną w paski paprykę i pozostałe ziemniaki. Każdą warstwę ziemniaków posól.

Krok 4

Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj około 30 minut.

Krok 5

W misce wymieszaj 1 całe jako z 1 szklanką śmietany i tartym żółtym serem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Po upływie 30 minut zapiekankę polej przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej