Pierś z kurczaka z orzeszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

183 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

150 mililitrów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok. 2 cm. Następnie zamarynuj mięso w oliwie, soku z limonki i sosie sojowym. Dodaj posiekany czosnek oraz kolendrę. Wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na 10 minut.

Krok 2

W tym czasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 3

Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni, a następnie wlej na patelnię Fix Knorr. Doprowadź całość do wrzenia. Dodaj chili i gotuj jeszcze chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub chińskim makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z orzeszkamiPierś z kurczaka z orzeszkami

Kurczak to świetna baza do wielu dań orientalnych. Zainspiruj się więc i przyrządź potrawę, łączącą smak i zapach: kardamonu, kolendry, imbiru oraz goździków. Sięgnij po gotowy miks tych przypraw lub skomponuj własny, dobierając ich proporcje według preferencji. Wymieszaj je z letnią wodą i zapraw słodką śmietaną. Dodatkowo podkreśl wyrazistość powstałego sosu szczyptą suszonej papryki. Mięso przed podsmażeniem na patelni zamarynuj – w tym celu wykorzystaj intensywny sos sojowy, oliwę z oliwek oraz – dla kontrastu smakowego – kwaśny sok z cytryny lub limonki. Ewentualnie zamiast smażenia grilluj je lub wstaw do piekarnika. Kurczaka w połączeniu z sosem podawaj na ciepło. Będzie smaczny, gdy zaserwujesz z nim dowolny ryż (długoziarnisty, jaśminowy, brązowy) ugotowany zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub w bulionie z włoszczyzny. Zastąpić go możesz charakterystycznym drobnym chińskim makaronem. Danie udekoruj świeżymi liśćmi kolendry. Wydrukuj listę składników i przyrządź to orientalne danie.