
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
0.5 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
50 gramów
100 mililitrów
150 mililitrów
20 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok. 2 cm. Następnie zamarynuj mięso w oliwie, soku z limonki i sosie sojowym. Dodaj posiekany czosnek oraz kolendrę. Wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na 10 minut.
Krok 2
Upraż orzeszki ziemne na suchej patelni.
Krok 3
W międzyczasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną.
Krok 4
Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni, a następnie wlej na patelnię Fix Knorr. Doprowadź całość do wrzenia. Dodaj chili i gotuj jeszcze chwilę. Gotowe danie posyp orzeszkami, podawaj z ryżem lub chińskim makaronem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierś z kurczaka z orzeszkami
Kurczak to świetna baza do wielu dań orientalnych. Zainspiruj się więc i przyrządź potrawę, łączącą smak i zapach: kardamonu, kolendry, imbiru oraz goździków. Sięgnij po gotowy miks tych przypraw lub skomponuj własny, dobierając ich proporcje według preferencji. Wymieszaj je z letnią wodą i zapraw słodką śmietaną. Dodatkowo podkreśl wyrazistość powstałego sosu szczyptą suszonej papryki. Mięso przed podsmażeniem na patelni zamarynuj – w tym celu wykorzystaj intensywny sos sojowy, oliwę z oliwek oraz – dla kontrastu smakowego – kwaśny sok z cytryny lub limonki. Ewentualnie zamiast smażenia grilluj je lub wstaw do piekarnika. Kurczaka w połączeniu z sosem podawaj na ciepło. Będzie smaczny, gdy zaserwujesz z nim dowolny ryż (długoziarnisty, jaśminowy, brązowy) ugotowany zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub w bulionie z włoszczyzny. Zastąpić go możesz charakterystycznym drobnym chińskim makaronem. Danie udekoruj świeżymi liśćmi kolendry. Wydrukuj listę składników i przyrządź to orientalne danie.