Pierś z kurczaka z orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pierś z kurczaka z orzeszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

100 mililitrów

150 mililitrów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok. 2 cm. Następnie zamarynuj mięso w oliwie, soku z limonki i sosie sojowym. Dodaj posiekany czosnek oraz kolendrę. Wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na 10 minut.

Krok 2

W tym czasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 3

Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni, a następnie wlej na patelnię Fix Knorr. Doprowadź całość do wrzenia. Dodaj chili i gotuj jeszcze chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub chińskim makaronem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z orzeszkamiPierś z kurczaka z orzeszkami

Kurczak to świetna baza do wielu dań orientalnych. Zainspiruj się więc i przyrządź potrawę, łączącą smak i zapach: kardamonu, kolendry, imbiru oraz goździków. Sięgnij po gotowy miks tych przypraw lub skomponuj własny, dobierając ich proporcje według preferencji. Wymieszaj je z letnią wodą i zapraw słodką śmietaną. Dodatkowo podkreśl wyrazistość powstałego sosu szczyptą suszonej papryki. Mięso przed podsmażeniem na patelni zamarynuj – w tym celu wykorzystaj intensywny sos sojowy, oliwę z oliwek oraz – dla kontrastu smakowego – kwaśny sok z cytryny lub limonki. Ewentualnie zamiast smażenia grilluj je lub wstaw do piekarnika. Kurczaka w połączeniu z sosem podawaj na ciepło. Będzie smaczny, gdy zaserwujesz z nim dowolny ryż (długoziarnisty, jaśminowy, brązowy) ugotowany zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub w bulionie z włoszczyzny. Zastąpić go możesz charakterystycznym drobnym chińskim makaronem. Danie udekoruj świeżymi liśćmi kolendry. Wydrukuj listę składników i przyrządź to orientalne danie.