Pierś z kurczaka z orzeszkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierś z kurczaka z orzeszkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

308 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

0.5 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

100 mililitrów

150 mililitrów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w kostkę wielkości ok. 2 cm. Następnie zamarynuj mięso w oliwie, soku z limonki i sosie sojowym. Dodaj posiekany czosnek oraz kolendrę. Wymieszaj i pozostaw w chłodnym miejscu na 10 minut.

Krok 2

Upraż orzeszki ziemne na suchej patelni.

Krok 3

W międzyczasie Fix Knorr wymieszaj z wodą i śmietaną.

Krok 4

Kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni, a następnie wlej na patelnię Fix Knorr. Doprowadź całość do wrzenia. Dodaj chili i gotuj jeszcze chwilę. Gotowe danie posyp orzeszkami, podawaj z ryżem lub chińskim makaronem.

1

Opinie o przepisie

  • Alerog

    Alerog , 18.06.2021

    Kurczak z orzeszkami, bez orzeszków

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierś z kurczaka z orzeszkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierś z kurczaka z orzeszkamiPierś z kurczaka z orzeszkami

Kurczak to świetna baza do wielu dań orientalnych. Zainspiruj się więc i przyrządź potrawę, łączącą smak i zapach: kardamonu, kolendry, imbiru oraz goździków. Sięgnij po gotowy miks tych przypraw lub skomponuj własny, dobierając ich proporcje według preferencji. Wymieszaj je z letnią wodą i zapraw słodką śmietaną. Dodatkowo podkreśl wyrazistość powstałego sosu szczyptą suszonej papryki. Mięso przed podsmażeniem na patelni zamarynuj – w tym celu wykorzystaj intensywny sos sojowy, oliwę z oliwek oraz – dla kontrastu smakowego – kwaśny sok z cytryny lub limonki. Ewentualnie zamiast smażenia grilluj je lub wstaw do piekarnika. Kurczaka w połączeniu z sosem podawaj na ciepło. Będzie smaczny, gdy zaserwujesz z nim dowolny ryż (długoziarnisty, jaśminowy, brązowy) ugotowany zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub w bulionie z włoszczyzny. Zastąpić go możesz charakterystycznym drobnym chińskim makaronem. Danie udekoruj świeżymi liśćmi kolendry. Wydrukuj listę składników i przyrządź to orientalne danie.