Pieczony kurczak ze śliwką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

439 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

800 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

4 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą łyżki rozgnieć kostki Knorr, a następnie wymieszaj je z olejem, otartą skórką z cytryny, papryką i oregano.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 2

Krok 3

Kurczaka, ziemniaki i suszone śliwki wymieszaj z marynatą, umieść w żaroodpornym naczyniu i piecz przez godzinę w temperaturze 190 °C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszaj składniki. Do tak przygotowanego kurczaka dodaj np. pokrojoną w kostkę cukinię i podawaj jako pełnowartościowy obiad.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 3
31

Opinie o przepisie

  • Sylwia Gadecka

    Sylwia Gadecka , 05.12.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skrzyniarz

    Wanda Skrzyniarz , 04.12.2015

    ŠLINKA LECI KIEDY ZAPRASZA SZ EWCIA POZDROWIENIA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 04.12.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 04.12.2015

    Ciekawe wygląda pysznie :) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymek Adamski

    Szymek Adamski , 04.12.2015

    Monika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 04.12.2015

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gac

    Sławomir Gac , 04.12.2015

    Byłbym gotów spróbować, tylko kto mi to zrobi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viola Pardo

    Viola Pardo , 03.12.2015

    oprócz tego jeszcze hormony i antybiotyki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Kolisko

    Henryk Kolisko , 03.12.2015

    kiedy prosicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Stępowski

    Jacek Stępowski , 03.12.2015

    Przepis na miły dzień: Dwie śliweczki, buteleczkę naleweczki, plasterek cytrynki do tego soku pragnienia a nie będzie już do widzenia. Ciasto tradycyjnie wygniatamy, żadnego miejsca nie omijamy. Języczkiem, czy aby słodkie sprawdzamy, serduszka do tego również dodamy. A kiedy to już wszystko w foremce miłości urośnie, " Kochamy się! " powiecie to donośnie..... Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Prochaska

    Maria Prochaska , 03.12.2015

    MAM na obiad kurczaka ze sliwkami mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Partyka

    Czesław Partyka , 03.12.2015

    Żadnych owoców

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Wydra

    Tadeusz Wydra , 03.12.2015

    Wypróbuje ,to tak jak śledz na słodko b.dobry ,a kiedyś jak nie spróbowałem myślałem ze nie jadalny,a był super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Kulbacki

    Wieslaw Kulbacki , 03.12.2015

    Lubię!... JEŚĆ :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Wróblewski

    Tomek Wróblewski , 03.12.2015

    Gogi, kurczak ze śliwkami? Kto to słyszał?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszarda Bergandy

    Ryszarda Bergandy , 03.12.2015

    Trzeba wypróbować :-) jeszcz takiego dnia nie jadłam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Nowosad

    Danuta Nowosad , 03.12.2015

    Ale kostkę knora zdecydowanie bym wyeliminowała :

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska , 03.12.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Grzelka

    Danuta Grzelka , 03.12.2015

    KIEDY MOGĘ PRZYJŚĆ SPRÓBOWAĆ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Czech

    Barbara Czech , 03.12.2015

    tylko po co te kostki rosolowe!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Hollik

    Angela Hollik , 03.12.2015

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ira Slota

    Ira Slota , 03.12.2015

    A ktoś już próbował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Pazik

    Cecylia Pazik , 03.12.2015

    I jak tu odchudzać się ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Mazur

    Elzbieta Mazur , 03.12.2015

    Do tego dodaj jablka i cebule bedzie jeszcze lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Topór

    Wiesława Topór , 03.12.2015

    DOBRZE WYGLĄDA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Słomkowska

    Alicja Słomkowska , 03.12.2015

    mam na obiad+rosołek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Znorko

    Asia Znorko , 03.12.2015

    Ale smakołyczek, mniam mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Cyganek

    Józef Cyganek , 03.12.2015

    http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/41rsivde8h2uk3vliglk3e89r4/indexweb.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Durkiewicz

    Anna Durkiewicz , 03.12.2015

    to lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Dybaś

    Klaudia Dybaś , 03.12.2015

    przepyszne .. polecam dla osób którzy oczekują gości.. moim bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Fish and Chips
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak ze śliwkąPieczony kurczak ze śliwką

Szukasz ciekawego pomysłu na niedzielny obiad? Przetestuj przepis na pieczonego kurczaka ze śliwką – wyśmienite, mięsno-owocowe połączenie. Suszona śliwka to doskonały dodatek nie tylko do schabu, ale również prostych w przygotowaniu potraw z drobiu. Idealnie podkreśli smak pieczonych udek z kurczaka, przyrządzonych w aromatycznej marynacie. Danie możesz urozmaicić garścią rodzynek oraz obranymi i pokrojonymi na ćwiartki jabłkami. Dodaj je przed włożeniem potrawy do piekarnika. Jeśli chcesz, aby udka miały jeszcze ciekawszy smak, przetestuj je w wersji z karmelizowanymi szalotkami. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 50 gram masła i trzy łyżki brązowego cukru. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj kilka obranych szalotek. Smaż je na małym ogniu dopóki nie nabiorą złocistej barwy. Gotowe danie podawaj na przykład z modrą kapustą.