Pieczony kurczak ze śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pieczony kurczak ze śliwką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

441 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

800 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

4 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą łyżki rozgnieć kostki Knorr, a następnie wymieszaj je z olejem, otartą skórką z cytryny, papryką i oregano.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 2

Krok 3

Kurczaka, ziemniaki i suszone śliwki wymieszaj z marynatą, umieść w żaroodpornym naczyniu i piecz przez godzinę w temperaturze 190 °C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszaj składniki. Do tak przygotowanego kurczaka dodaj np. pokrojoną w kostkę cukinię i podawaj jako pełnowartościowy obiad.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 3
31

Opinie o przepisie

  • Sylwia Gadecka

    Sylwia Gadecka , 05.12.2015

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skrzyniarz

    Wanda Skrzyniarz , 04.12.2015

    ŠLINKA LECI KIEDY ZAPRASZA SZ EWCIA POZDROWIENIA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa , 04.12.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 04.12.2015

    Ciekawe wygląda pysznie :) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymek Adamski

    Szymek Adamski , 04.12.2015

    Monika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 04.12.2015

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gac

    Sławomir Gac , 04.12.2015

    Byłbym gotów spróbować, tylko kto mi to zrobi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viola Pardo

    Viola Pardo , 03.12.2015

    oprócz tego jeszcze hormony i antybiotyki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Kolisko

    Henryk Kolisko , 03.12.2015

    kiedy prosicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Stępowski

    Jacek Stępowski , 03.12.2015

    Przepis na miły dzień: Dwie śliweczki, buteleczkę naleweczki, plasterek cytrynki do tego soku pragnienia a nie będzie już do widzenia. Ciasto tradycyjnie wygniatamy, żadnego miejsca nie omijamy. Języczkiem, czy aby słodkie sprawdzamy, serduszka do tego również dodamy. A kiedy to już wszystko w foremce miłości urośnie, " Kochamy się! " powiecie to donośnie..... Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Prochaska

    Maria Prochaska , 03.12.2015

    MAM na obiad kurczaka ze sliwkami mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Partyka

    Czesław Partyka , 03.12.2015

    Żadnych owoców

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Wydra

    Tadeusz Wydra , 03.12.2015

    Wypróbuje ,to tak jak śledz na słodko b.dobry ,a kiedyś jak nie spróbowałem myślałem ze nie jadalny,a był super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Kulbacki

    Wieslaw Kulbacki , 03.12.2015

    Lubię!... JEŚĆ :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Wróblewski

    Tomek Wróblewski , 03.12.2015

    Gogi, kurczak ze śliwkami? Kto to słyszał?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszarda Bergandy

    Ryszarda Bergandy , 03.12.2015

    Trzeba wypróbować :-) jeszcz takiego dnia nie jadłam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Nowosad

    Danuta Nowosad , 03.12.2015

    Ale kostkę knora zdecydowanie bym wyeliminowała :

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska , 03.12.2015

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Grzelka

    Danuta Grzelka , 03.12.2015

    KIEDY MOGĘ PRZYJŚĆ SPRÓBOWAĆ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Czech

    Barbara Czech , 03.12.2015

    tylko po co te kostki rosolowe!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Hollik

    Angela Hollik , 03.12.2015

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ira Slota

    Ira Slota , 03.12.2015

    A ktoś już próbował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Pazik

    Cecylia Pazik , 03.12.2015

    I jak tu odchudzać się ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Mazur

    Elzbieta Mazur , 03.12.2015

    Do tego dodaj jablka i cebule bedzie jeszcze lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Topór

    Wiesława Topór , 03.12.2015

    DOBRZE WYGLĄDA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Słomkowska

    Alicja Słomkowska , 03.12.2015

    mam na obiad+rosołek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Znorko

    Asia Znorko , 03.12.2015

    Ale smakołyczek, mniam mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Cyganek

    Józef Cyganek , 03.12.2015

    http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/41rsivde8h2uk3vliglk3e89r4/indexweb.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Durkiewicz

    Anna Durkiewicz , 03.12.2015

    to lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Dybaś

    Klaudia Dybaś , 03.12.2015

    przepyszne .. polecam dla osób którzy oczekują gości.. moim bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
6 osób ogląda przepis:
Jesienne pieczonki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak ze śliwkąPieczony kurczak ze śliwką

Szukasz ciekawego pomysłu na niedzielny obiad? Przetestuj przepis na pieczonego kurczaka ze śliwką – wyśmienite, mięsno-owocowe połączenie. Suszona śliwka to doskonały dodatek nie tylko do schabu, ale również prostych w przygotowaniu potraw z drobiu. Idealnie podkreśli smak pieczonych udek z kurczaka, przyrządzonych w aromatycznej marynacie. Danie możesz urozmaicić garścią rodzynek oraz obranymi i pokrojonymi na ćwiartki jabłkami. Dodaj je przed włożeniem potrawy do piekarnika. Jeśli chcesz, aby udka miały jeszcze ciekawszy smak, przetestuj je w wersji z karmelizowanymi szalotkami. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 50 gram masła i trzy łyżki brązowego cukru. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj kilka obranych szalotek. Smaż je na małym ogniu dopóki nie nabiorą złocistej barwy. Gotowe danie podawaj na przykład z modrą kapustą.