
Składniki
800 gramów
4 łyżki
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą łyżki rozgnieć kostki Knorr, a następnie wymieszaj je z olejem, otartą skórką z cytryny, papryką i oregano.

Krok 2
Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.

Krok 3
Kurczaka, ziemniaki i suszone śliwki wymieszaj z marynatą, umieść w żaroodpornym naczyniu i piecz przez godzinę w temperaturze 190 °C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszaj składniki. Do tak przygotowanego kurczaka dodaj np. pokrojoną w kostkę cukinię i podawaj jako pełnowartościowy obiad.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak ze śliwką
Szukasz ciekawego pomysłu na niedzielny obiad? Przetestuj przepis na pieczonego kurczaka ze śliwką – wyśmienite, mięsno-owocowe połączenie. Suszona śliwka to doskonały dodatek nie tylko do schabu, ale również prostych w przygotowaniu potraw z drobiu. Idealnie podkreśli smak pieczonych udek z kurczaka, przyrządzonych w aromatycznej marynacie. Danie możesz urozmaicić garścią rodzynek oraz obranymi i pokrojonymi na ćwiartki jabłkami. Dodaj je przed włożeniem potrawy do piekarnika. Jeśli chcesz, aby udka miały jeszcze ciekawszy smak, przetestuj je w wersji z karmelizowanymi szalotkami. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 50 gram masła i trzy łyżki brązowego cukru. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj kilka obranych szalotek. Smaż je na małym ogniu dopóki nie nabiorą złocistej barwy. Gotowe danie podawaj na przykład z modrą kapustą.