Pieczony kurczak ze śliwką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

437 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

177 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

800 gramów

1 sztuka

4 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą łyżki rozgnieć kostki Knorr, a następnie wymieszaj je z olejem, otartą skórką z cytryny, papryką i oregano.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 2

Krok 3

Kurczaka, ziemniaki i suszone śliwki wymieszaj z marynatą, umieść w żaroodpornym naczyniu i piecz przez godzinę w temperaturze 190 °C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszaj składniki. Do tak przygotowanego kurczaka dodaj np. pokrojoną w kostkę cukinię i podawaj jako pełnowartościowy obiad.

Pieczony kurczak ze śliwką - Krok 3
31

Opinie o przepisie

  • Sylwia Gadecka

    Sylwia Gadecka

    :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Skrzyniarz

    Wanda Skrzyniarz

    ŠLINKA LECI KIEDY ZAPRASZA SZ EWCIA POZDROWIENIA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga

    Ciekawe wygląda pysznie :) !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szymek Adamski

    Szymek Adamski

    Monika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska

    Wygląda pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Gac

    Sławomir Gac

    Byłbym gotów spróbować, tylko kto mi to zrobi ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Viola Pardo

    Viola Pardo

    oprócz tego jeszcze hormony i antybiotyki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Kolisko

    Henryk Kolisko

    kiedy prosicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Stępowski

    Jacek Stępowski

    Przepis na miły dzień: Dwie śliweczki, buteleczkę naleweczki, plasterek cytrynki do tego soku pragnienia a nie będzie już do widzenia. Ciasto tradycyjnie wygniatamy, żadnego miejsca nie omijamy. Języczkiem, czy aby słodkie sprawdzamy, serduszka do tego również dodamy. A kiedy to już wszystko w foremce miłości urośnie, " Kochamy się! " powiecie to donośnie..... Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Prochaska

    Maria Prochaska

    MAM na obiad kurczaka ze sliwkami mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesław Partyka

    Czesław Partyka

    Żadnych owoców

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Wydra

    Tadeusz Wydra

    Wypróbuje ,to tak jak śledz na słodko b.dobry ,a kiedyś jak nie spróbowałem myślałem ze nie jadalny,a był super.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wieslaw Kulbacki

    Wieslaw Kulbacki

    Lubię!... JEŚĆ :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Wróblewski

    Tomek Wróblewski

    Gogi, kurczak ze śliwkami? Kto to słyszał?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszarda Bergandy

    Ryszarda Bergandy

    Trzeba wypróbować :-) jeszcz takiego dnia nie jadłam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Nowosad

    Danuta Nowosad

    Ale kostkę knora zdecydowanie bym wyeliminowała :

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Grzelka

    Danuta Grzelka

    KIEDY MOGĘ PRZYJŚĆ SPRÓBOWAĆ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Czech

    Barbara Czech

    tylko po co te kostki rosolowe!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Hollik

    Angela Hollik

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ira Slota

    Ira Slota

    A ktoś już próbował

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Cecylia Pazik

    Cecylia Pazik

    I jak tu odchudzać się ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Mazur

    Elzbieta Mazur

    Do tego dodaj jablka i cebule bedzie jeszcze lepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Topór

    Wiesława Topór

    DOBRZE WYGLĄDA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Słomkowska

    Alicja Słomkowska

    mam na obiad+rosołek :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Znorko

    Asia Znorko

    Ale smakołyczek, mniam mniam...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Cyganek

    Józef Cyganek

    http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/41rsivde8h2uk3vliglk3e89r4/indexweb.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Durkiewicz

    Anna Durkiewicz

    to lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Dybaś

    Klaudia Dybaś

    przepyszne .. polecam dla osób którzy oczekują gości.. moim bardzo smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak ze śliwkąPieczony kurczak ze śliwką

Szukasz ciekawego pomysłu na niedzielny obiad? Przetestuj przepis na pieczonego kurczaka ze śliwką – wyśmienite, mięsno-owocowe połączenie. Suszona śliwka to doskonały dodatek nie tylko do schabu, ale również prostych w przygotowaniu potraw z drobiu. Idealnie podkreśli smak pieczonych udek z kurczaka, przyrządzonych w aromatycznej marynacie. Danie możesz urozmaicić garścią rodzynek oraz obranymi i pokrojonymi na ćwiartki jabłkami. Dodaj je przed włożeniem potrawy do piekarnika. Jeśli chcesz, aby udka miały jeszcze ciekawszy smak, przetestuj je w wersji z karmelizowanymi szalotkami. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 50 gram masła i trzy łyżki brązowego cukru. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj kilka obranych szalotek. Smaż je na małym ogniu dopóki nie nabiorą złocistej barwy. Gotowe danie podawaj na przykład z modrą kapustą.