
Składniki
800 gramów
4 łyżki
50 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
1.5 kilograma
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą łyżki rozgnieć kostki Knorr, a następnie wymieszaj je z olejem, otartą skórką z cytryny, papryką i oregano.

Krok 2
Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części.

Krok 3
Kurczaka, ziemniaki i suszone śliwki wymieszaj z marynatą, umieść w żaroodpornym naczyniu i piecz przez godzinę w temperaturze 190 °C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszaj składniki. Do tak przygotowanego kurczaka dodaj np. pokrojoną w kostkę cukinię i podawaj jako pełnowartościowy obiad.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak ze śliwką
Szukasz ciekawego pomysłu na niedzielny obiad? Przetestuj przepis na pieczonego kurczaka ze śliwką – wyśmienite, mięsno-owocowe połączenie. Suszona śliwka to doskonały dodatek nie tylko do schabu, ale również prostych w przygotowaniu potraw z drobiu. Idealnie podkreśli smak pieczonych udek z kurczaka, przyrządzonych w aromatycznej marynacie. Danie możesz urozmaicić garścią rodzynek oraz obranymi i pokrojonymi na ćwiartki jabłkami. Dodaj je przed włożeniem potrawy do piekarnika. Jeśli chcesz, aby udka miały jeszcze ciekawszy smak, przetestuj je w wersji z karmelizowanymi szalotkami. Na rozgrzaną patelnię wrzuć 50 gram masła i trzy łyżki brązowego cukru. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodaj kilka obranych szalotek. Smaż je na małym ogniu dopóki nie nabiorą złocistej barwy. Gotowe danie podawaj na przykład z modrą kapustą.