Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym
łatwe
48 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
80 gramów
4 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety pokrój na nieduże kawałeczki, skrop sosej sojowym i wymieszaj z mąką. Na patelni rozgrzej masło - wrzuć mięso otrzepując je z ew. nadmiaru mąki i smaż aż się zetnie i zacznie rumienić.
Krok 2
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, dodaj do podsmażonego mięsa. Smaż razem aż cebula się zeszkli. Wlej rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody bulionetkę i duś całość pod przykryciem ok. 20 minut.
Krok 3
Na koniec dodaj rozkruszone mini kostki. Podawaj z kopytkami albo ryżem i ulubioną surówką albo duszonymi warzywami posypując obficie posiekanym koperkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej