Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 sztuka

4 sztuki

80 gramów

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój na nieduże kawałeczki, skrop sosej sojowym i wymieszaj z mąką. Na patelni rozgrzej masło - wrzuć mięso otrzepując je z ew. nadmiaru mąki i smaż aż się zetnie i zacznie rumienić.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, dodaj do podsmażonego mięsa. Smaż razem aż cebula się zeszkli. Wlej rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody bulionetkę i duś całość pod przykryciem ok. 20 minut.

Krok 3

Na koniec dodaj rozkruszone mini kostki. Podawaj z kopytkami albo ryżem i ulubioną surówką albo duszonymi warzywami posypując obficie posiekanym koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony udziec z kurczaka w sosie maślano-cebulowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej