Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie
łatwe
209 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
2 sztuki
2 sztuki
200 mililitrów
1 pęczek
1 sztuka
2 łyżeczki
100 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka ponacinaj nożem, aż do kości. Jedną cytrynę otrzyj ze skórki, a z obu wyciśnij sok. Następnie posiekaj natkę pietruszki, chili oraz 2 główki czosnku.

Krok 2
Połącz jedną łyżkę posiekanego czosnku, startą skórkę z cytryny, dwie łyżki soku z cytryny, jogurt i przyprawę Harissa Knorr.

Krok 3
W marynacie jogurtowej zanurz kurczaka i odstaw na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie pałki opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach, pod przykryciem, przez ok. 30 minut, obracając je co jakiś czas. Przed podaniem upewnij się, że mięso łatwo odchodzi od kości, co oznacza, że jest dobrze upieczone.

Krok 4
Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej czosnek. Smaż, aż będzie złoty i chrupiący. Potem dodaj do niego chili, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Upieczone pałki kurczaka ułóż na półmisku i podawaj z sosem z oliwy, czosnku i soku z cytryny.


Dobra rada:
Do marynaty jogurtowej możesz dodać świeże liście mięty lub kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie
Kurczak marynowany w jogurcie nie potrzebuje wielu dodatków, żeby mógł zachwycać smakiem. Najważniejsze, aby były one odpowiednio dobrane. Marynowany kurczak po libańsku to przepis zawierający mało składników, które w połączeniu ze sobą stworzą pyszne danie.
Dla kogo?
Dla miłośników kurczaka, którzy chcieliby wypróbować jakiś nowy sposób na jego przyrządzenie. Ten jest prosty oraz smaczny!
Na jaką okazję?
Kurczak marynowany w jogurcie i harissie to sposób na obiad idealny. Zapomnij na chwilę o tradycyjnych pomysłach na kurczaka!
Czy wiesz, że?
Zdarzyło Ci się żałować krojenia papryczki chili gołymi rękami? Warto to robić w rękawiczkach, bo piekące dłonie to nic przyjemnego.
Dla urozmaicenia:
Do marynaty możesz dodać świeżą miętę lub kolendrę. Kurczak po libańsku będzie jeszcze bardziej aromatyczny!