Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
190 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

54 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

208 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

1 pęczek

1 sztuka

2 łyżeczki

100 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka ponacinaj nożem, aż do kości. Jedną cytrynę otrzyj ze skórki, a z obu wyciśnij sok. Następnie posiekaj natkę pietruszki, chili oraz 2 główki czosnku.

Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - Krok 1

Krok 2

Połącz jedną łyżkę posiekanego czosnku, startą skórkę z cytryny, dwie łyżki soku z cytryny, jogurt i przyprawę Harissa Knorr.

Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - Krok 2

Krok 3

W marynacie jogurtowej zanurz kurczaka i odstaw na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie pałki opiekaj na średnio rozgrzanym grillu, na tackach, pod przykryciem, przez ok. 30 minut, obracając je co jakiś czas. Przed podaniem upewnij się, że mięso łatwo odchodzi od kości, co oznacza, że jest dobrze upieczone.

Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - Krok 3

Krok 4

Na oddzielnej patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej czosnek. Smaż, aż będzie złoty i chrupiący. Potem dodaj do niego chili, natkę pietruszki, sok z cytryny oraz szczyptę soli. Upieczone pałki kurczaka ułóż na półmisku i podawaj z sosem z oliwy, czosnku i soku z cytryny.

Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do marynaty jogurtowej możesz dodać świeże liście mięty lub kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissieKurczak po libańsku marynowany w jogurcie i harissie

Kurczak marynowany w jogurcie nie potrzebuje wielu dodatków, żeby mógł zachwycać smakiem. Najważniejsze, aby były one odpowiednio dobrane. Marynowany kurczak po libańsku to przepis zawierający mało składników, które w połączeniu ze sobą stworzą pyszne danie.

Dla kogo?

Dla miłośników kurczaka, którzy chcieliby wypróbować jakiś nowy sposób na jego przyrządzenie. Ten jest prosty oraz smaczny!

Na jaką okazję?

Kurczak marynowany w jogurcie i harissie to sposób na obiad idealny. Zapomnij na chwilę o tradycyjnych pomysłach na kurczaka!

Czy wiesz, że?

Zdarzyło Ci się żałować krojenia papryczki chili gołymi rękami? Warto to robić w rękawiczkach, bo piekące dłonie to nic przyjemnego.

Dla urozmaicenia:

Do marynaty możesz dodać świeżą miętę lub kolendrę. Kurczak po libańsku będzie jeszcze bardziej aromatyczny!