Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

null

300 gramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

25 gramów

100 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wino wlej do rondelka razem ze 100 ml wody. Podgrzej, nie gotuj i wymieszaj razem z masłem i smalcem, do czasu gdy tłuszcz całkowicie się roztopi.

Krok 2

Dodaj mąkę i 0,5 łyżeczki soli, rozmieszaj, przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrób na gładką, jednolitą konsystencję. Przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Cebulkę obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4

Dodaj mięso mielone i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Duś na małym ogniu przez 25 minut, wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Zestaw z ognia, odłóż do wystygnięcia.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, w razie potrzeby podsypując mąką, dużym kubkiem o średnicy ok.15-20cm wycinaj krążki i na każdy nakładaj odrobinę wystudzonego farszu.

Krok 6

Zlep jak pierogi, dobrze ściskając końce, możesz uformować je w falbankę. Hiszpańskie pierożki smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i rozkładaj na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pani Walewska (Pychotka)
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej