Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

null

300 gramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

25 gramów

100 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wino wlej do rondelka razem ze 100 ml wody. Podgrzej, nie gotuj i wymieszaj razem z masłem i smalcem, do czasu gdy tłuszcz całkowicie się roztopi.

Krok 2

Dodaj mąkę i 0,5 łyżeczki soli, rozmieszaj, przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrób na gładką, jednolitą konsystencję. Przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Cebulkę obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4

Dodaj mięso mielone i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Duś na małym ogniu przez 25 minut, wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Zestaw z ognia, odłóż do wystygnięcia.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, w razie potrzeby podsypując mąką, dużym kubkiem o średnicy ok.15-20cm wycinaj krążki i na każdy nakładaj odrobinę wystudzonego farszu.

Krok 6

Zlep jak pierogi, dobrze ściskając końce, możesz uformować je w falbankę. Hiszpańskie pierożki smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i rozkładaj na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej