Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

46 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

null

null

300 gramów

0.5 sztuki

1 opakowanie

25 gramów

100 mililitrów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wino wlej do rondelka razem ze 100 ml wody. Podgrzej, nie gotuj i wymieszaj razem z masłem i smalcem, do czasu gdy tłuszcz całkowicie się roztopi.

Krok 2

Dodaj mąkę i 0,5 łyżeczki soli, rozmieszaj, przełóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrób na gładką, jednolitą konsystencję. Przykryj i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Krok 3

W tym czasie przygotuj farsz. Cebulkę obierz, posiekaj drobniutko i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 4

Dodaj mięso mielone i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Duś na małym ogniu przez 25 minut, wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw do smaku. Zestaw z ognia, odłóż do wystygnięcia.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj, w razie potrzeby podsypując mąką, dużym kubkiem o średnicy ok.15-20cm wycinaj krążki i na każdy nakładaj odrobinę wystudzonego farszu.

Krok 6

Zlep jak pierogi, dobrze ściskając końce, możesz uformować je w falbankę. Hiszpańskie pierożki smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i rozkładaj na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka grecka na szybko
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej