Tortilla z sosem hiszpańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

206 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

153 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

tortilla:

0.5 kilograma

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

2 szczypty

60 mililitrów

3 sztuki

sos:

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w paseczki.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 1

Krok 2

Na 2-3 łyżkach oleju smaż ziemniaki i cebulę, na dużej, szerokiej patelni, aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do przestygnięcia.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 2

Krok 3

Jajka i mleko roztrzep na jednolity płyn. Posiekaj pietruszkę i dodaj ją z pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr do powstałej masy. Ponownie wymieszaj.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 3

Krok 4

Masę jajeczną wlej do ziemniaków. Powoli podgrzej na małym ogniu. Gdy spód jest przyrumieniony, ostrożnie przekręć tortillę na drugą stronę i smaż, aż jajka zupełnie się zetną.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 4

Krok 5

Zrób sos: cebulę, paprykę chili i zwykłą pokrój w kosteczkę. Smaż na oliwie, aż cebulka zmięknie. Dodaj rozdrobnione pomidory, posiekane oliwki i czosnek oraz liść laurowy i pieprz.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 5

Krok 6

Dodaj mini kostki Knorr i duś, aż sos zgęstnieje. Ciepłą tortillę pokrój na mniejsze trójkąty i podawaj z sosem.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej