Tortilla z sosem hiszpańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z sosem hiszpańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

208 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

tortilla:

0.5 kilograma

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

2 szczypty

60 mililitrów

3 sztuki

sos:

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w paseczki.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 1

Krok 2

Na 2-3 łyżkach oleju smaż ziemniaki i cebulę, na dużej, szerokiej patelni, aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do przestygnięcia.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 2

Krok 3

Jajka i mleko roztrzep na jednolity płyn. Posiekaj pietruszkę i dodaj ją z pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr do powstałej masy. Ponownie wymieszaj.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 3

Krok 4

Masę jajeczną wlej do ziemniaków. Powoli podgrzej na małym ogniu. Gdy spód jest przyrumieniony, ostrożnie przekręć tortillę na drugą stronę i smaż, aż jajka zupełnie się zetną.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 4

Krok 5

Zrób sos: cebulę, paprykę chili i zwykłą pokrój w kosteczkę. Smaż na oliwie, aż cebulka zmięknie. Dodaj rozdrobnione pomidory, posiekane oliwki i czosnek oraz liść laurowy i pieprz.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 5

Krok 6

Dodaj mini kostki Knorr i duś, aż sos zgęstnieje. Ciepłą tortillę pokrój na mniejsze trójkąty i podawaj z sosem.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej