Tortilla z sosem hiszpańskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tortilla z sosem hiszpańskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
225 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

181 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

tortilla:

0.5 kilograma

1 łyżeczka

1 sztuka

4 sztuki

50 mililitrów

1 sztuka

2 szczypty

60 mililitrów

3 sztuki

sos:

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w paseczki.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 1

Krok 2

Na 2-3 łyżkach oleju smaż ziemniaki i cebulę, na dużej, szerokiej patelni, aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do przestygnięcia.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 2

Krok 3

Jajka i mleko roztrzep na jednolity płyn. Posiekaj pietruszkę i dodaj ją z pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr do powstałej masy. Ponownie wymieszaj.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 3

Krok 4

Masę jajeczną wlej do ziemniaków. Powoli podgrzej na małym ogniu. Gdy spód jest przyrumieniony, ostrożnie przekręć tortillę na drugą stronę i smaż, aż jajka zupełnie się zetną.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 4

Krok 5

Zrób sos: cebulę, paprykę chili i zwykłą pokrój w kosteczkę. Smaż na oliwie, aż cebulka zmięknie. Dodaj rozdrobnione pomidory, posiekane oliwki i czosnek oraz liść laurowy i pieprz.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 5

Krok 6

Dodaj mini kostki Knorr i duś, aż sos zgęstnieje. Ciepłą tortillę pokrój na mniejsze trójkąty i podawaj z sosem.

Tortilla z sosem hiszpańskim - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z sosem hiszpańskim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z sosem hiszpańskimTortilla z sosem hiszpańskim

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w paseczki.