
Składniki
1 szklanka
3 łyżki
0.5 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesianą mąkę połącz ze smalcem i solą, zagnieć.

Krok 2
Następnie stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut.

Krok 3
Ciasto podziel na porcje i uformuj kulki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek.

Krok 4
Gdy placki będą rozwałkowane, możesz przystąpić do smażenia. Na rozgrzanej, suchej patelni ułóż placek i smaż z obu stron do momentu zrumienienia.

Krok 5
Usmażone tortille przechowuj w foliowym woreczku, aby nie wysychały.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej